Direct naar artikelinhoud

Belgische rente zakt naar diepterecord

De Belgische langetermijnrente is deze week naar een diepterecord gezakt. Beleggers speculeren volop op een vers rondje stimuli van de Europese Centrale Bank.

De rente op Belgische tienjarige staatsobligaties zakte eergisteren nog eens 3 basispunten tot 1,91 procent. Dat is nipt onder het historische dieptepunt van 1,92 procent, dat dateert van 2 mei 2013. Ook in de andere eurolanden ging de lange rente omlaag.

De aanleiding voor de rentedaling in de eurozone zijn berichten dat de Europese Centrale Bank (ECB) begin juni met verscheidene ingrepen de euro omlaag wil duwen en de economie meer zuurstof wil geven. "We bereiden een waaier van maatregelen voor", zei hoofdeconoom Peter Praet in een interview met de Duitse krant Die Zeit.

De ECB zal wellicht haar drie rentetarieven verlagen. Dat betekent dat de depositorente onder nul zou zakken. Voorts plant de ECB maatregelen om de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen te stimuleren.

Slecht nieuws

De extreem lage rente is goed nieuws voor bedrijven die willen investeren en voor gezinnen die een huis willen kopen. Want krediet wordt goedkoper. Maar ze is slecht nieuws voor wie geld op een spaarrekening heeft staan. Verschillende banken hebben de voorbije weken hun spaarrentes al verlaagd, en het ziet ernaar uit dat het dieptepunt nog niet is bereikt.

Voor de overheid lijkt de lage rente geen slechte zaak: de daling van de rente op de overheidsschuld is een begrotingsmeevaller. En er is meer. De lage rente is een gevolg van de lage inflatie. En omdat de inflatie laag is, wordt de regering niet meteen geconfronteerd met een indexering van de ambtenarenwedden en de sociale uitkeringen - en de extra uitgaven die dat veroorzaakt.

De lage inflatie maakt ook dat de lonen in de privésector minder snel geïndexeerd worden. En dat het gevaar voor een verdere ontsporing van onze loonkosten, en voor een verslechtering van onze concurrentiepositie, minder groot is.

Toch zijn er weinig redenen om vrolijk te zijn. De lage rente en inflatie weerspiegelen immers de verwachting dat de economische groei in Europa de komende jaren pover zal blijven. Dat moet zorgen baren. Economische groei is hard nodig om nieuwe banen te creëren, om mensen aan een inkomen te helpen, om de overheid de belastinginkomsten te bezorgen die ze nodig heeft om noodzakelijke uitgaven te betalen, om de schuldgraad te doen zaken.

Als economische groei uitblijft, worden heel wat zaken die de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma beloven moeilijk te realiseren.