Direct naar artikelinhoud

Gerecht op zoek naar afzender valse ontslagmail Luc Cortebeeck

BRUSSEL

Her en der wordt de bediendebond LBC geviseerd, die eerder deze week het ontwerp van sociaal akkoord afschoot maar naderhand in het zand beet. Algemeen secretaris Ferre Wyckmans is helemaal van zijn melk: ‘Ik kan alleen maar hopen dat het niemand van ons is, want dit manoeuvre brengt schade toe aan de hele vakbond.’

Het enige wat de IT’ers van de christelijke vakbond konden traceren, is dat de mail níét vanuit het ACV-hoofdkwartier in Brussel werd verzonden. Het valse e-mailadres luc.cortebeeck@acv-csc.be dat gebruikt werd om de mail te sturen, kan op verschillende computers nagemaakt zijn, alles hangt af van de beveiliging van de zogeheten ‘mailgateway’. Met dat adres als afzender werd donderdagavond om 23.14 uur een zogezegde ‘open brief’ verstuurd naar verschillende mediaredacties. Daarin werd meegedeeld dat de ACV-voorzitter ontslag nam uit zijn functie. De aangehaalde redenen waren evenwel - voor wie de man kent - een beetje merkwaardig, temeer omdat de 61-jarige Cortebeeck nog dit jaar écht het ACV vaarwel zegt om te genieten van zijn brugpensioen.

“De laatste dagen kreeg ik heel wat kritiek te verduren omtrent mijn stellingname inzake het IPA-overleg. Kritiek als ‘collaborateur’of ‘ge koopt arbeidsrechten af met gestolen bedienderechten’ heeft me diep in het hart geraakt. Ook de aanvaring met onze collega’s van de christelijke bediendebond LBC-CNEbedroeft me diep”, staat er te lezen in de open brief. “Het opleggen van de wil van een minderheid aan een meerderheid is ondemocratisch en niet langer verzoenbaar met mijn principes. Vandaar dat ik hierbij aankondig een stap terug te zetten als voorzitter en mijn functie ter beschikking te stellen.”

Een boze Cortebeeck reageerde donderdagnacht nog dat het bericht totaal fout was, en dat hij het er niet bij zou laten. De media die het bericht overnamen, kregen eveneens een flinke veeg uit de pan (zie kader).

Bewust schaden

Na een inderhaast bijeengeroepen vergadering van het ACV-bestuur gisterenochtend besliste Luc Cortebeeck uiteindelijk om een klacht tegen onbekenden in te dienen. “Onze informatici zijn er niet in geslaagd om na te gaan wie de mail gestuurd heeft, dus we hebben de zaak via onze advocaten doorgespeeld naar het parket. Een gerechtelijk onderzoek moet nu uitwijzen wie hier verantwoordelijk voor is”, reageerde de ACV-voorzitter. “Of ik mij al dan niet burgerlijke partij ga stellen, zal afhangen van het verdere verloop van het onderzoek.”

Wie het ook is, aldus nog Cortebeeck, hij of zij heeft het ACV bewust schade willen toebrengen. “Het gaat om mensen die ons niet goed gezind zijn. Niet alleen mezelf, maar de hele organisatie. Iederéén van de christelijke vakbond voelt zich geraakt.” De topman weigert te raden naar de herkomst van de valse mail, maar acht de kans dat hij niet uit eigen rangen komt minstens even groot als het omgekeerde.

Anderen zijn achterdochtiger. Her en der wordt in de richting gewezen van ‘dwarsligger’ LBC: de christelijke bediendebond keurde begin deze week het interprofessioneel akkoord (IPA) af met een overweldigende meerderheid, later werd het toch goedgekeurd door de algemene raad van het ACV met tweederde van de stemmen. De bediendebond liet toen weten “acties te overwegen”.

Sancties

Cortebeeck wil niet meedoen met die speculaties, en de LBC zelf is bijzonder ontstemd over het gebeurde. Het incident heeft de rangen van de verdeelde vakbond zowaar doen sluiten. Volgens Ferre Wyckmans, algemeen secretaris van de LBC, staan zijn mensen pal achter Cortebeeck. “We mogen dan een professioneel meningsverschil hebben, dit brengt schade toe aan de hele vakbond. Dit manoeuvre kan niet door de beugel. Het is geen flauwe grap meer, het is er vér over.”

“Bijkomend erg”, vindt Wyckmans, dat de LBC verdacht wordt. “In één krant zijn we zelfs zwart op wit naar voren geschoven als de dader. Dat is een vooronderstelling waar men geen enkel bewijs voor heeft! Ik mag hopen dat het niemand van ons is, anders volgen er uiteraard sancties.”