Direct naar artikelinhoud

Politiebaas: 'Cybercrime het gevaar van deze eeuw'

Glenn Audenaert, de directeur van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP), klonk opvallend bezorgd tijdens een debat in Gent. 'Cybercriminali-teit is het gevaar van deze eeuw. En meteen de reden waarom ik een sticker op mijn webcam plak.' De politiechef heeft volgens twee experts geen ongelijk.

Ongeloof in de Vooruit van Gent. De baas van de FGP Brussel gaf daar zowaar toe dat hij een sticker op zijn webcam plakt. "Uit schrik voor cyber crimes." Wie er dan precies zou meekijken, kon ook hij niet zeggen. "Maar als de staatsveiligheid je belt omdat jouw naam vijftien keer is gegoogeld in Afghanistan, dan weet je het wel."

Cybercriminaliteit is hét gevaar van deze tijd, benadrukte Audenaert. "Een van mijn favoriete boeken is 1984 van Georges Orwell, over een totalitair regime waar het alziend oog van Grote Broer alles en iedereen controleert. Toen ik dat boek las in de jaren zeventig leek zo'n wereldbeeld nog onmogelijk. Vandaag kan ik alleen maar vaststellen dat we zover zijn. Via een virtuele wereld is alles mogelijk en via sociale netwerksites zoals Facebook kan iedereen alles over je weten."

Verregaande paranoia van iemand die al te vaak geconfronteerd wordt met de minder mooie kanten van de samenleving? "Toch niet", zegt Luc Beirens van de Federal Computer Crime Unit (FCCU). "Hackers zijn daar zeker toe in staat. Op allerlei manieren kan je computer geïnfecteerd raken. Eens dat zo is, kunnen die criminelen perfect je computer binnendringen, zien wat je typt, je begluren via de webcam of afluisteren via de microfoon."

Bart Preneel, hoogleraar informatiebeveiliging van de Universiteit Leuven, bevestigt. "De mogelijkheden zijn eindeloos. Virtuele diefstallen, waarbij geld online verhuisd wordt, komen steeds vaker voor. in de komende jaren verwachten we meer cyberaanvallen op onze infrastructuur, zoals elektriciteitscentrales en rioleringssystemen. De impact van die aanvallen kan vrij groot zijn."

Toch moet niet iedereen volgens Preneel zijn computercamera afplakken. "Ik denk niet dat 'binnen gluren' de belangrijkste bezigheid is van hackers. Ze zullen veel eerder op zoek gaan naar bankgegevens of belangrijke bedrijfsdocumenten. Maar dat Glenn Audenaert zo'n maatregel neemt, is niet onverstandig. Dat is geen gewoon man, natuurlijk. De dreiging bij hem is groter."

Gezond verstand

Beide experts zijn het erover eens dat mensen zich veel te weinig bewust zijn van de gevaren van de virtuele misdaad. "Ze klikken soms maar wat rond op die computer", zegt Beirens. "Dan wordt het voor criminelen wel heel gemakkelijk om virtueel schade aan te richten. Nochtans kunnen een goeie firewall en wat gezond verstand al heel wat miserie vermijden."

Ook volgens Preneel moet de overheid de bevolking beter wijzen op de gevaren. "Zonder dat we daarom paranoïde moeten worden. We moeten een beetje realistisch zijn. Aan alles zijn risico's verbonden. Je kan niet alle gevaren uitsluiten. Als een dief een huis wil binnendringen, zal hem dat ook lukken. Het verschil is dat criminelen via cyberspace kunnen inbreken in duizenden huizen tegelijk."