Direct naar artikelinhoud

De kont van Pippa en de hand van Pol

Op alle fronten en voor beide seksen is er nog werk aan de winkel

Soms wordt het je in een mum van tijd weer duidelijk hoe raar en complex de wereld in elkaar zit.

Lees je in dezelfde kranten, van dezelfde dag, over het nieuws van Pol Van Den Driessche, ontslagnemend N-VA-politicus, en ex- CD&V-senator. Hoe hij door voormalige, vrouwelijke medewerkers wordt beticht van grensoverschrijdend seksueel gedrag vanuit een machtspositie. Gevolgd door de - terechte - politieke en maatschappelijke verontwaardiging die deze berichten doet oplaaien. Ook afgaand op sociale media is dit een onderwerp dat, vanuit meerdere standpunten belicht, de gemiddelde Vlaming erg bezig houdt en verdeelt. Er zijn stemmen pro. En stemmen contra.

Blader of surf je verder in diezelfde kranten en pagina's, dan kijk je recht naar de bevallige kont van Pippa Middleton. Pippa, zo staat er, heeft dankzij haar welgevormde derrière een plek veroverd in de top-100 van de invloedrijkste personen ter wereld. Om deze plaats te verdienen, moest en moet de Britse wel verdragen dat haar achterste internationaal door Jan en alleman bezongen werd en wordt. In woorden en met beelden. Verontwaardiging over de ongeremde wijze waarop haar derrière wereldwijd wordt uitgekleed, is er niet. Het tegendeel geldt. Bewondering overheerst. En er wordt lacherig - niet humoristisch - gedaan over die geprononceerde billen en wat daarvan al niet allemaal af te lezen valt. Er zijn stemmen pro. Er is geen contra.

Dat is dus raar. En dat geeft aan hoe complex en subjectief de hele situatie rond seksisme, seksuele intimidatie en al dan niet gewenste omgangsvormen wel niet is.

Van het ene gegeven, dat nog moet bewezen worden, staat het land op stelten. Dat is goed. Het is per definitie goed dat hierover een debat wordt aangewakkerd.

Bij het andere - dat toch bezwaarlijk als gepast gedrag gecatalogiseerd kan worden - wordt niet eens een wenkbrauw gefronst. Dat is minder goed.

Want toch bestaat tussen de twee een verband: zowel in het geval-Pippa als in het geval-PVDD, die als symbolisch gelden, worden vrouwen, bewust of onbewust, als persoon niet ernstig genomen. De maatschappelijke tendens dat vrouwen begeerlijk zijn, en/of horen te zijn, voert de boventoon in beide benaderingen.

Zowel de media als de maatschappij in al haar facetten spelen een rol in de wijze waarop mensen, mannen en vrouwen, met elkaar omgaan. In elke samenleving heersen naast expliciete, ook impliciete omgangsnormen. Impliciet is er, op alle fronten en voor beide seksen, nog werk aan de winkel.

Zolang vrouwen nog al te veel en al te uitdrukkelijk om hun vorm en niet om hun inhoud worden geprezen, is er van gelijkwaardigheid met de man immers geen sprake. Hetzelfde gaat op voor mannen: zolang die eenzijdig, en zonder zijn expliciete instemming, vooral als kostwinners belangwekkend en aantrekkelijk worden geacht, worden ze als volwaardig mens onderdrukt. Het is overbodig te vermelden dat met name de reclame-, mode- en lifestylewereld op dit vlak veel steken laten vallen. Met de overbelichting van de kont van Pippa is waarschijnlijk geen kwaad opzet gemoeid. Toch betekent dit niet dat de pers en de samenleving, door uitsluitend op Pippa's derrière in te zoomen, niet ongewild een erg stereotiepe en seksistische situatie in stand houden, en op dat gedrag niet, net als Van Den Driessche, aangesproken mogen en moeten worden.

Van een schending van Pippa's fysieke integriteit is vooralsnog geen sprake: in haar billen knijpt men alleen als zij dat wenst. Dat is uiteraard een belangrijke nuance. En ook een wereld van verschil.

Maar toch. Wordt haar waardigheid niet evenzeer aangetast door de buitenwereld die haar persoon met geen andere waarde meet, dan die van haar afkomst in combinatie met fraai geprononceerde billen boven een perfect holle rug?

Jennifer Lopez, Rihanna en vele andere vrouwen hebben meerdere en ook hogere kwaliteiten dan hun fraai onderstel en hun eventueel weelderige boezem, maar is er iemand die van Pippa een andere eigenschap dan haar kont kan noemen?

Wordt door de internationale adoratie van die kont niet ook, en misschien wel vooral, de waardigheid van de vrouw in het algemeen aangetast?

De voedingsbodem voor seksuele intimidatie en ongepast gedrag wordt aangelegd lang voor de hand zich ongewenst een weg tussen de benen zoekt. En het is niet omdat we ons niet van enig kwaad bewust zijn, dat we geen kwaad aanrichten. Een kritische houding ten opzichte van de beeldvorming van mannen en vrouwen in de media, en in de maatschappij, is dan ook te allen tijde aangewezen.

Margot Vanderstraeten is schrijver.