Direct naar artikelinhoud

Windmolens op Noordzee leveren stroom eind 2008

Oostende l Op de site van de Halve Maan in Oostende zijn de werken begonnen aan het windmolenpark op de Thorntonbank. Eind september volgend jaar moet de eerste turbine stroom leveren.

Havenvoorzitter Johan Vande Lanotte tekende gisteren de laatste contracten met C-Power voor de bouw van de eerste windfarm van die omvang op de Noordzee. "Het is het eerste windmolenproject op die afstand van de kust en zo diep onder water", zei hij. "De spitstechnologie die we hier aanwenden is een troef voor de Belgische bedrijven die eraan hebben meegewerkt."

De Thorntonbank ligt op 30 kilometer van de Belgische kust, op een diepte variërend van 12 tot 28 meter. De pilonen waarop de turbines worden gebouwd, zullen worden gebouwd in de haven van Oostende en vandaar naar de Thorntonbank worden gebracht.

Op termijn zullen zestig windmolens elk 5 megawatt elektriciteit leveren, goed voor een totaalcapaciteit die de kerncentrale van Doel I kan vervangen. Als alles volgens plan verloopt, moet het windmolenpark tegen de herfst van 2012 op volle toeren draaien en 600.000 Belgen van stroom voorzien.

Hoewel het echte werk nog goed en wel moet beginnen, ging er aan de bouw van het park een heuse juridische procedureslag vooraf.

Die vergde 2 wetswijzigingen, 23 koninklijke en ministeriële besluiten, 5 contracten met netbeheerder Elia en 7 bouwvergunningen, zo rekent Filip Martens van C-Power voor. De vergunningsaanvragen alleen waren goed voor 567 kilogram papier, terwijl de hele procedure 6.885 pagina's aan contracten en financiële documenten heeft voortgebracht.

Daardoor liep het project, dat volgens het regeerakkoord al in 2004 rond had moeten zijn, grote vertraging op. "Maar we hebben een stap achteruit gezet om een grote sprong voorwaarts te nemen", zegt Martens. "Want dit project is grensverleggend." (GoV)