Direct naar artikelinhoud

'Vier liter cola light drinken is een beetje gevaarlijk'

Toegestane hoeveelheid aspartaam verdubbelt risico op kanker

Brussel

Eigen berichtgeving

Tina De Gendt

De populaire zoetstof aspartaam, die vooral te vinden is in lightproducten, is kankerverwekkend. Tot die bevinding kwam een team oncologen aan het Cesare Maltoni Cancer Research Center in Bologna na een drie jaar durende studie met ratten. De dieren werden ingedeeld in zes groepen en kregen elk een verschillende hoeveelheid aspartaam in hun dagelijkse voeding. Bij de autopsie van de dieren bleek dat de ratten die aspartaam hadden gekregen aanzienlijk meer kankergezwellen hadden dan hun soortgenoten die vrijgesteld waren van de zoetstof. Vanaf 20 milligram aspartaam per dag per kilo lichaamsgewicht was de kans al verdubbeld. Hersentumoren kwamen tot drie keer vaker voor.

De toegestane hoeveelheid aspartaam per dag in Europa bedraagt het dubbele van de gevaarlijke, kankerverwekkende hoeveelheid. In de Verenigde Staten ligt die zelfs nog hoger, op 50 milligram per kilo. De onderzoekers pleiten er dan ook voor de richtlijnen aan te passen. De voetnoot is echter dat geen enkele Europeaan aan de toegestane hoeveelheid van 40 milligram per dag komt. Uit dieetonderzoeken blijkt dat de gemiddelde intake in Europa zo'n 2 milligram per dag per kilo lichaamsgewicht betreft en dus nergens in de buurt komt van de schadelijke dosis.

"Om aan de kankerverwekkende dosis te komen moet men minstens vier flessen cola light per dag drinken", zegt Jan Tytgat, professor toxicologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven, "en dan nog komt men slechts in de buurt. Alles is toxisch in te grote hoeveelheden, maar de kans dat je een overdosis aspartaam opneemt is zeer klein."

Hoewel aspartaam in meer dan 6.000 etenswaren te vinden is, blijft de inname relatief laag door de kleine dosissen. Aspartaam heeft naar schatting tweehonderd keer het zoetende effect van sacharose, waardoor een kleine hoeveelheid volstaat om het product heerlijk zoet te maken.

Nu blijkt dat aspartaam kankerverwekkend is rijst de vraag om de toegestane hoeveelheid te verlagen. Volgens Pascal Houbaert van het Federaal Voedselagentschap is een herevaluatie van de richtlijnen voor aspartaam aan de gang bij de Europese Voedselautoriteit.