Direct naar artikelinhoud

'Dit geeft extra kracht voor Spelen'

Jacques Borlée, trainer-papa van de succesvolle atletiektweeling op de 400 meter Kevin en Jonathan, genoot gisteren na van zijn uitverkiezing tot 'Europees Trainer van het Jaar', een trofee die hij op 15 oktober in ontvangst mag nemen. 'Deze prijs geeft me extra kracht om nog harder te werken voor Londen 2012.'

Papa Borlée maakte dinsdagavond zelf bekend dat de Europese Atletiekfederatie (EAA) hem tot beste Europese atletiektrainer van 2011 verkozen had, waarna hij zich overstelpt zag door felicitaties. En niet van de minste. "Ik kreeg onder meer berichten van eerste minister Yves Leterme, van IOC-voorzitter Jacques Rogge, van Memorialbaas Wilfried Meert... Ze zijn allen blij om deze uitzonderlijke erkenning. Ik voel ook veel respect van andere trainers in het buitenland. Het doet enorm deugd als zoiets uit de eigen atletiekwereld komt."

Ook zijn zonen Kevin en Jonathan deelden in de vreugde. "Ze zijn in Los Angeles nu", zegt papa Borlée. "Ze stuurden me berichten die me enorm plezier deden. Wat mijn eigen kinderen raakt, raakt mezelf in het hart. Een rol als papa en trainer combineren is niet altijd makkelijk, maar ik denk dat ik er goed mee om kan. Soms komen er grote emoties bij te pas, maar ik moet de instructies ook rechtlijnig kunnen doorgeven. Weet je, als ik hen een korte briefing voor de wedstrijd geef, moet elk woord 'raak' zijn. De voorbereiding op wat ik dan ga zeggen, duurt soms wel zes uur."

Met de uitverkiezing als 'Europees Trainer van het Jaar' zal Jacques Borlée niet op zijn lauweren rusten. "Ik kan deze prijs ook relativeren. Maar mijn devies was altijd werken, werken en werken. Dan is het fijn een beloning te krijgen voor dat harde werk. Dit geeft me nog extra kracht om harder te werken voor Londen 2012. En dit op alle domeinen: technisch, wetenschappelijk, technologisch, fysiologisch... (op dreef) Bijvoorbeeld, gisteren was ik nog op bezoek bij de KU Leuven, vanavond ga ik naar de Université Catholique de Louvain. Ambras tussen de twee gemeenschappen is niet aan mij besteed. We moeten de krachten in ons land bundelen. Iedereen weet dat ik moeite heb met ons sportbeleid, maar ik ben geen fantast. Dat onze beste voetballers op jonge leeftijd naar Frankrijk en Nederland trekken, zoiets zou toch niet mogen."

Borlée ziet zijn missie groter dan alleen atletiekcoach van Jonathan en Kevin.

"Atletiek gaf me heel mijn leven lang een uitzonderlijke innerlijke kracht. Die boodschap wil ik aan de jeugd overdragen. Het geloof dat we in een klein land als België grote dingen kunnen bereiken. Kevin en Jonathan bewijzen dat in een van de mooiste atletieknummers. Mijn grote uitdaging is progressie te blijven boeken, en dat op een nobele manier. Continuer sans tricher. En dan hopelijk uitblinken in Londen."

Ook Kevin in de prijzen

De Europese Atletiekfederatie bekroonde niet alleen Jacques Borlée. Zoon Kevin prijkte in het referendum van 'Europees Atleet van het Jaar' op een mooie negende plaats. Zijn brons op het WK in Daegu is dus naar waarde geschat bij de stemming.

Zowel fans, media, federatieleden van de EAA als een panel van experts zorgden voor het klassement, waaruit Mo Farah als beste uitkwam. De 28-jarige Brit won op het WK in Daegu de 5.000 meter, nadat hij zijn seizoen in februari begonnen was met een Europees indoorrecord op die afstand. (BF)