Direct naar artikelinhoud

Ook terreur voorbereiden strafbaar?

De terreurcommissie stemt vandaag over het wetsvoorstel van Open Vld om het voorbereiden van een terroristische aanslag strafbaar te maken. 'Justitie krijgt nu meer armslag om terroristen te vatten.'

Open Vld, maar ook N-VA en MR willen de terrorismewet uitbreiden. Het doel is voorbereidende handelingen die nodig zijn om een aanslag te plegen strafbaar te maken.

Wat die voorbereidende handelingen zijn? Het verzamelen van informatie over locaties en personen (ook via het internet) en inlichtingen zoeken over gebeurtenissen. "Maar ook het aankopen van nagels om een bom te maken", zegt Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter. Ook een voertuig huren om in een mensenmassa te rijden zou daar onder vallen.

Open Vld voegde nog enkele amendementen toe aan het wetsvoorstel na opmerkingen van de Raad van State. Zo is de handeling an sich niet voldoende om veroordeeld te kunnen worden. De intentie dat hij of zij een terroristische aanslag wilde plegen, moet worden bewezen.

De strafmaat die op de voorbereidende handelingen van terrorisme staan variëren van acht dagen tot tien jaar celstraf, afhankelijk van het misdrijf dat men voorbereidt.