Direct naar artikelinhoud

Leukemie in Mol-Dessel: wachten op extra studie

Lopen kinderen rond de nucleaire site van Mol-Dessel meer kans op leukemie? Een extra onderzoek moet uitsluitsel geven, maar het is wachten op de resultaten daarvan. 'Het vergt nu eenmaal tijd om gegevens te verzamelen.'

Rond de site van Mol-Dessel, waar nucleair afval wordt verwerkt, hebben kinderen twee tot drie keer vaker leukemie dan gemiddeld. Dat leert een onderzoek uit 2012. Er wordt een causaal verband vermoed, maar dat is nog niet bewezen. De studie moet daarvoor over een langere periode gebeuren. De groep onderzochte kinderen moet ook groter (DM 12/9).

Tegelijk is het onderzoek wel gepubliceerd in gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad European Journal of Cancer Prevention. Daar werd het nagekeken door een gerenommeerde epidemioloog. Commentaar was enkel van vormelijk aard, de studie wordt in de comments "uitstekend en stevig" genoemd.

Reden genoeg voor partijen Groen en sp.a om een extra onderzoek te eisen. Ook Servais Verherstraeten, de CD&V-fractieleider in de Kamer en afkomstig van Mol, zegt dat verder wetenschappelijk onderzoek nodig is. "Om de nodige maatregelen te kunnen nemen of om de ongerustheid over gezondheidsrisico's weg te nemen."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt echter dat al in 2012 een vervolgstudie werd opgestart bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) en de nucleaire waakhond FANC.

Die twee instellingen hebben ook het eerste onderzoek uitgevoerd. Aanleiding voor dit onderzoek was een groot Duits rapport uit 2008 dat een significante verhoging van het aantal kankers bij kinderen tot 5 jaar laat zien in de buurt van kerncentrales. Onder politieke druk werd ook een - veel beperkter - onderzoek gedaan in ons land. In 2013 werden de resultaten overgemaakt aan toenmalig minister Laurette Onkelinx (PS) en in het parlement besproken. Uit het verslag van het debat spreekt niet veel urgentie. Er wordt besloten dat "de resultaten voor de nucleaire sites van Fleurus en Mol-Dessel - niettegenstaande ze verre van uitzonderlijk zijn - vragen oproepen en gebaat kunnen zijn met verder onderzoek."

Maar is er wel degelijk onmiddellijk gevolg gegeven aan de studie? Het kabinet van minister De Block verzekert van wel. "Onze voorganger Onkelinx heeft heel snel een extra studie gevraagd. We wachten nu op de resultaten daarvan."

'Enorme puzzel'

Waarom duurt dit zo lang? Zowel bij De Block als bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid en het FANC benadrukt men dat het werk simpelweg niet veel sneller kan. "Voldoende gegevens verzamelen vergt tijd", verduidelijkt FANC-woordvoerder Nele Scheerlinck. "We werken samen met het Kankerregister, maar dat houdt pas statistieken bij vanaf 2002."

Om een ruimere tijdsperiode te kunnen onderzoeken dan in de eerste studie is teruggaan in de tijd dus geen optie. De jaren moeten letterlijk verstrijken. Daarnaast worden er ook meer randfactoren in rekening gebracht. Zo kan een ziek kind van 10 jaar dat maar sinds één jaar in Dessel woont evengoed eerder ergens leukemie hebben gekregen. Dat is een enorme puzzel.

"We werken gestaag verder. Maar voorlopig kunnen we niet zeggen wanneer de resultaten er zullen zijn", reageert Sébastien Daems, de woordvoerder van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. "Maar eerder kunnen we weinig kwijt."