Direct naar artikelinhoud

Premier spoort Britten aan om illegalen aan te geven

De Britse premier David Cameron belooft de immigratie naar zijn land aan te pakken met een pak nieuwe, harde maatregelen. Zo spoort hij de bevolking aan illegalen aan te geven en wil hij gezinsherenigingen bemoeilijken. Ook het Britse staatsburgerschap verkrijgen wordt moeilijker: de nationaliteitsproeven zullen voortaan vragen bevatten over Britse geschiedenis en cultuur.

Het waren niet mis te verstane woorden die Cameron gebruikte tijdens zijn toespraak van gisteren voor het Institute for Government. "Samen zullen we onze grenzen weer opeisen en illegale immigranten naar huis sturen", zei de premier in zijn speech waarin hij zijn plannen ontvouwde om de immigratie naar zijn land met harde hand te beheersen. Een strengere aanpak van illegale immigranten dus, en daar moet ook de bevolking aan meewerken.

"De regering zet momenteel een nieuw agentschap op dat de verantwoordelijkheid zal hebben om de veiligheid van onze grenzen te verzekeren. Maar ik wil dat iedereen in dit land helpt... onder meer door verdachte illegale immigranten aan te geven bij de grenswacht, dit kan telefonisch of via de website."

Huwelijken tussen Britten en potentiële migranten zullen voortaan ook beter in de gaten worden gehouden, in het bijzonder deze die snel eindigen in een echtscheiding na het verkrijgen van een verblijfsvergunning. "Migranten zullen moeten bewijzen dat hun relatie echt is voordat ze een visum krijgen", zei Cameron. "Ook zullen we strengere tests opleggen aan de kandidaten om de echtheid van hun relatie te bewijzen. Er zal nagegaan worden of ze dezelfde taal spreken en of ze elkaars situatie goed kennen."

In de toekomst zullen kandidaten die willen immigreren door middel van een familiehereniging niet enkel moeten bewijzen dat er echte familiebanden bestaan met de personen in Groot-Brittannië, maar ook dat ze het Engels machtig zijn en de financiële middelen hebben om zichzelf te onderhouden. Vorig jaar was familiehereniging goed voor vijftigduizend visa vanuit niet-EU-landen naar Groot-Brittannië.

Cameron zei dat onderzoek uitwees dat deze migranten financieel een risicogroep vormden en grote kans maakten om later afhankelijk te worden van uitkeringen. De premier deed het voorstel om families van potentiële immigranten vooraf een waarborg van duizenden ponden te laten storten. Dat voorstel kreeg gisteren al scherpe kritiek van Keith Vaz, voorzitter van de parlementscommissie Binnenlandse Zaken. Hij zei dat de plannen "de in Groot-Brittannië wonende gemeenschappen tegen elkaar zou opzeten en de woede zou opwekken van bondgenoten als India". Vaz: "Er zal een betere methode moeten worden gevonden om immigranten te laten betalen voor openbare dienstverlening."

Gedwongen huwelijken

David Cameron kondigde ook aan dat hij gedwongen huwelijken strafbaar wil maken. Momenteel zijn in Engeland, Wales en Noord-Ierland de zogenaamde Forced Marriage Protection Orders van kracht, waarbij een potentieel slachtoffer, een vriend of de politie kan een beroep doen voor bescherming tegen een gedwongen huwelijk. Inbreuken hiertegen kunnen tot twee jaar cel opleveren. Maar het gaat hier enkel om een inbreuk op het civiel recht en niet op het strafrecht, iets wat Cameron wil veranderen.

Een eenheid die vorig jaar speciaal was opgezet om het probleem aan te pakken, behandelde in totaal 1.700 zaken, maar vermoed wordt dat er veel meer gedwongen huwelijken zijn. "Gedwongen huwelijken zijn niet meer dan slavernij", zei de premier. "Ik geloof dat dit een probleem is waar we niet van mogen wegkijken uit bezorgdheid om culturele redenen."

Ook Brits staatsburger worden zal in de toekomst moeilijker zijn, zo liet Cameron weten. "We zullen ook de nationaliteitsproeven veranderen. In het handboek voor staatsburgerschap is er een heel hoofdstuk over Britse geschiedenis maar, ongelooflijk, in de tests wordt daarover geen enkele vraag gesteld." Dus, zo zei de premier, zullen Britse geschiedenis en cultuur binnenkort een prominente plaats krijgen in de nationaliteitsproeven."