Direct naar artikelinhoud

Steeds meer jonge chauffeurs in dodelijke ongevallen

In het eerste trimester van 2016 is het aantal doden bij ongevallen met jonge chauffeurs 37 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. 'Ze overschatten hun eigen rijvaardigheden.'

"Ondanks het feit dat binnen de leeftijdsgroep van 18 tot 25 het aantal ongevallen met een letsel in de eerste drie maanden van 2016 gedaald is met 6 procent, is er tegelijk een grote stijging in het aantal ongevallen met jonge chauffeurs met dodelijke afloop", zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

26 mensen stierven bij een ongeval waarbij een jonge chauffeur betrokken was. Vorig jaar waren er dat slechts 19. "Het totale cijfer van 134 verkeersdoden voor de eerste drie maanden ligt op hetzelfde peil als vorig jaar", zegt Genoe. "Verder sensibiliseren en controleren, een betere infrastructuur en een strenge rijopleiding met aandacht voor risico-inschatting zijn de enige manier om het aantal verkeersdoden naar omlaag te krijgen."

Afgelopen weekend vielen er opnieuw vier doden te betreuren op onze wegen. In Itegem, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg, vielen in de nacht van zaterdag op zondag drie doden toen twee wagens frontaal op elkaar botsten. In de ene auto zaten vier mensen, in de andere was alleen een bestuurder aanwezig. Drie van de betrokkenen kwamen om het leven, de twee anderen raakten zwaargewond. Uit de eerste vaststellingen van het parket zou blijken dat de bestuurder die alleen in zijn voertuig zat, een twintiger uit Berlaar die vanuit Herenthout kwam aangereden, met hoge snelheid de controle over zijn wagen verloor en dat een tegenligger hem niet meer kon vermijden.

Zondagochtend was er ook een dodelijk ongeval in Markegem. Een jongeman van negentien verloor na een bocht de controle over zijn stuur. Hij knalde tegen een boom.