Direct naar artikelinhoud

Britse inspirator Sharia4Belgium veroordeeld

Anjem Choudary, de bekendste haatprediker van Groot-Brittannië, is veroordeeld voor het oproepen tot steun aan IS. Choudary is de oprichter van het radicale Islam4UK, die als inspiratie diende voor Sharia4Belgium.

Voor Fouad Belkacem en andere leden was Choudary een voorbeeld en de brug met zogezegde geestelijke leider Omar Bakri Mohammed. Choudary kon altijd uit de handen van politie en gerecht blijven, maar kan dit keer zijn straf niet ontlopen. Die volgt in september.

Anjem Choudary is samen met zijn belangrijkste vertrouweling Mohammed Mizanur Rahman veroordeeld op 28 juli, maar het nieuws mocht om juridische redenen nu pas naar buiten komen.

Op 7 juli 2014, exact negen jaar na de aanslagen op de Londense metro, zworen Choudary en Rahman trouw aan IS op een extremistische website. Later die zomer riepen ze in enkele YouTube-video's expliciet op om IS te steunen.

Choudary loopt al twintig jaar in het vizier van Britse antiterreurdiensten, maar zijn radicale uitspraken en oproepen overschreden tot nog toe nooit de wet. Hij studeerde ooit rechten en tastte voortdurend de grenzen van het toelaatbare af.

In 2008 richtte Choudary Islam4UK op, een organisatie die ervoor ijvert om de sharia-wetgeving in Groot-Brittannië in te voeren. Choudary had van meet af aan de bedoeling om zustergroepen in de rest van Europa op te richten, en dat gebeurde ook in het voorjaar van 2010 wanneer Fouad Belkacem - ook bekend als Abu Imran - met enkele kompanen Sharia4Belgium oprichtte. Datzelfde jaar werd Islam4UK verboden in het VK, maar Choudary zelf bleef buiten schot.

Hij kwam meermaals naar België en Sharia4Belgium verzamelde regelmatig op zondag voor Skype-lessen van Anjem Choudary. Hij bracht hen ook in contact met de Syriër Omar Bakri Mohammed, die optrad als een soort geestelijke leider, in ballingschap in Libanon. Omar Bakri was het VK ontvlucht, omwille van zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Londen in 2005. Twee leden van Sharia4Belgium, Brahim Bali en Azdine Tahiri, gingen Omar Bakri opzoeken en vertrokken niet veel later als strijder naar Syrië.

Door zijn oproepen voor steun aan IS komt het nu voor het eerst tot een persoonlijke veroordeling tegen Anjem Choudary. Hij riskeert een celstraf van maximaal tien jaar en kent zijn straf op 6 september.