Direct naar artikelinhoud

Zot van zoete aardappels?

De kranten stonden er vorige maand vol van: "Vlaming eet slechts de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. Niet meer dan 5 procent consumeert de vooropgestelde 300 gram." Gelukkig zijn groenten zowat de meest veelzijdige ingrediënten in onze koelkast, een stevige groenteboost is dus best haalbaar. Inspiratieloos? Wanneer je het pad van de klassieke bereidingen verlaat, gaat een volledig nieuwe wereld voor je open en ontdek je dat bloemkool niet enkel lekker is met kaassaus. De groentekoning die bij mij het licht aandeed, is Yotam Ottolenghi. Hij effende met zijn boek Plenty niet enkel het pad voor de Midden-Oosterse keuken, maar liet me ook kennismaken met tal van atypische veggierecepten. Ondertussen winnen kookboeken waarin groenten de hoofdrol spelen steeds meer terrein in de boekenwinkel. De Green Kitchen Stories-reeks, Een nieuwe manier van koken en Vegalicious: allemaal toppers die tonnen inspiratie bieden. Fonkelnieuw om aan het lijstje toe te voegen zijn de kleine, overzichtelijke boekjes van Colette Dike waarin telkens één groente centraal staat. Zo bracht ze vorig jaar Avocado uit en vult ze de reeks nu aan met Zoete Aardappel, met 30 originele recepten om met de groente aan de slag te gaan.

Zoete aardappel, Colette Dike, Becht, 10,99 euro

Hartige granola

Dat niet alle restauranttrends hightech keukensnufjes vereisen, bewijst mijn failproof recept voor hartige granola. Ondertussen zijn we allemaal bekend met de zoete variant die we 's ochtends lustig over ons gezond kommetje yoghurt strooien, maar dat de geroosterde havermoutvlokken evengoed als hartige, crunchy topping dienst kunnen doen, werd lange tijd over het hoofd gezien. Op de kaart van talrijke creatieve restaurants is hartige granola inmiddels bon ton. De knapperige, kruidige mix is ondertussen ook mijn favoriete manier geworden om gegrilde groenten, verse salades, hummus, smeuïge burrata, gazpacho en - why not - zelfs een omelet mee te pimpen.

Ingrediënten

100 ml neutrale zonnebloemolie, 1 el honing, 1 el gedroogde oregano, ½ el gedroogde rozemarijn, 1 el fijngesneden verse tijm, zout en peper, 200 g havermout, 100 g quinoa, 50 g pompoenpitten, 25 g sesamzaadjes, 25 maanzaad, 50 g walnoten, 2 stuks steranijs

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de olie met de honing, de gedroogde kruiden en de tijm tot een marinade. Breng op smaak met flink wat peper en zout.

2. Hak de walnoten grof en meng ze met de havermout, quinoa, zaden, pitten en steranijs. Giet er de marinade over en meng goed zodat alle ingrediënten onder een laagje olie zitten.

3. Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede ovenplaat en bak in ongeveer 20 minuten goudkleurig en krokant. Roer tijdens het bakken het mengsel twee keer om.

Revival van de donut

De donut is terug van weggeweest, al kreeg hij een nieuwe look en inhoud aangemeten. De basis, gefrituurd deeg, blijft, maar de Amerikaanse industriële varianten maakten plaats voor meer verfijnde, ambachtelijke creaties met originele toppings en ingrediënten. Vorig jaar opende in Brussel Coco Donuts en sinds vorige week kun je ook in Antwerpen bij Hoeked Doughnuts terecht voor een hoekige, zoete traktatie met toppings als 'Salted Caramel', 'Matcha Ganache' en 'Citroenglaze & Citroencrumble.

Info en adressen via cocodonutsbrussels.com en hoekeddoughnuts.be

Eetbare stad

Hoe voed je een stad? Die vraag houdt Cambridge-docente Carolyn Steel al jarenlang bezig. In haar bestseller Hungry City onderzoekt de Britse architecte de unieke band tussen voedsel en stad. Voeding was ooit de sociale spil van een stad, vandaag zijn de meeste stedelingen helaas vervreemd van eten en de natuur. Maar Steels ziet het gelukkig allesbehalve somber in. Ze vraagt zich luidop af hoe we metropolen, en evengoed kleine gemeentes, op een meer leefbare en duurzame manier zullen gaan voeden, want 'goedkoop eten', daar gelooft deze TED-spreker niet in. Op donderdag 1 juni komt de Britse docente naar Antwerpen, waar ze samen met de initiatieven Netwerk Stadslandbouw Antwerpen en 't Dak van Pakt (een 1.800 vierkante meter grote daktuin in 't Groen Kwartier) tijdens een lezing zaadjes plant voor een eetbare stad.

Inschrijven kan via pakt-antwerpen.be/agenda

ARTISJOKSEIZOEN! Snijd de steel eraf en leg, samen met een doormidden gesneden citroen, in een pot gezouten water. Laat drie kwartier pruttelen en serveer met een mosterdvinaigrette.

Linda is styliste, lifestyle reporter en Brussel-freak. Ze werkt momenteel mee aan een nieuw quizprogramma op Eén: De club met Siska Schoeters.

"Chicago is geen restaurant in de klassieke betekenis van het woord, maar eerder een 'eatery'. Een adres waar je een hele dag kunt rondhangen om de krant te lezen of wat te werken, maar evengoed terecht kunt voor een snelle hap. De kaart is zeer democratisch geprijsd en elke dag is er een verse dagschotel. Als grote zoetekauw bestel ik er vaak de verrukkelijke chocolademousse of een van de heerlijke taarten. Soms organiseren ze er 'afternoon tea' met scones en typische driehoekige sandwiches. Fantastisch toch?!"

Chicago, Vlaamsesteenweg 45, Brussel