Direct naar artikelinhoud

Google krijgt eerste officiële licentie voor auto die zichzelf bestuurt

In de Amerikaanse staat Nevada heeft een auto die zichzelf bestuurt een licentie gekregen, waardoor hij voortaan vrij mag rondrijden, al moeten er wel altijd twee mensen inzitten. Het voertuig, een ontwerp van ICT-bedrijf Google Inc., zou veiliger zijn dan bestuurde wagens.

Google stelde in 2010 de technologie voor en heeft sindsdien de wagen uitgebreid getest. "Ik vind het verbazingwekkend dat we mensen auto's laten besturen", zei voorzitter Eric Schmidt toen.

Nu de wagen meer dan 300.000 kilometer aan testritten heeft afgelegd, wordt nogmaals bevestigd hoe betrouwbaar hij is: "Er wordt veel meer naar geclaxonneerd, omdat hij zo veilig is", zegt Bruce Breslow, directeur van het Department of Motor Vehicles (DMV) in Nevada.

Eind maart stuntte Google nog door een blinde man een ritje te laten maken: "Kijk, zonder handen!", riep die vrolijk uit.

De auto mag nochtans niet onbemand rondtoeren. Er moeten minstens twee mensen in aanwezig zijn, waarvan een aan het stuur. Indien toch een fout zou optreden, kan de menselijke bestuurder ingrijpen door te remmen of het stuur over te nemen.

"De auto's zijn ontworpen om afleiding tijdens het rijden te vermijden", zei Breslow. "Wanneer je een vrachtwagen tegenkomt met schaarsgeklede vrouwen, ziet dezewagen enkel een blok."

De rode nummerplaat bevat het symbool voor oneindig, de letters AU voor 'autonoom' en cijfers 001. "We wilden het symbool voor oneindigheid gebruiken, omdat dat de beste manier was om de auto van de toekomst te representeren", licht het DMV de kentekenplaat bij.

Nevada is met zijn wetgeving de eerste staat ter wereld die deze technologie een licentie gegeven heeft.