Direct naar artikelinhoud

Afscheid van 'Mama E5 Mode'

Griet Talpe, medestichtster van E5 Mode, kreeg gisteren de eer die 'de ziel van het bedrijf' toebehoort. Alle winkels van E5 Mode bleven dicht, zodat de bijna 500 personeelsleden konden afzakken naar Waasmunster. Ann De Boeck

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Waasmunster was gisteren bezet terrein. Naar schatting 500 werknemers en honderden familieleden en kennissen waren 's morgens naar Waasmunster afgezakt. Het waren vooral Belgische aanwezigen, maar ook een kleine delegatie uit Mongolië. Die bracht een traditioneel Mongools lied voordat de kist van Griet 'Grietje' Talpe (61) uit de kerk werd gedragen.

Talpe was een begrip in Waasmunster. Ze stichtte samen met echtgenoot Etienne Kaesteker modeketen E5 Mode. In 1979 openden ze hun eerste winkel in Sint-Denijs-Westrem bij Gent, aan de afrit van de E40 die toen nog E5 heette. Met Talpe als verkoopsdirecteur groeide de retailer uit tot een nationaal netwerk van bijna 70 winkelpunten en 485 werknemers. Op 22 mei stierf ze na een korte maar hevige ziekte.

Opmerkelijk: ook de werknemers van E5 waren in rouw. Zij volgden de ceremonie op een groot scherm voor de kerk. Allemaal proper uitziende types in mantelpakjes, stijlvolle kostuums en stukken uit de E5 Mode-collectie. Voor een dag sloten de deuren van alle winkels in België. Ongezien voor zo'n grote keten, die daarmee zowat 250.000 euro aan omzet verliest.

"Toch is dit een evidente beslissing. Het personeel zou het ons kwalijk nemen als het niet aanwezig kon zijn", liet gedelegeerd bestuurder Ronald Boeckx voor de plechtigheid weten. Hoewel de meeste aanwezigen haar nog nooit hebben ontmoet, is het respect groot voor hùn matriarch. Collega Hans: "Griet wist dat E5 Mode niet alleen belangrijk was voor 485 werknemers, maar ook voor 485 gezinnen. De eerste 10 jaar durfde ze geen vakantie nemen."

In de kerk moeten familieleden een tante, oudste zus en vrouw afstaan. Twee weken geleden nog zaten ze samen vooraan in de kerk, tijdens de uitvaart van de moeder van Griet. "Griet heeft toen hard meegewerkt aan de plechtigheid, zodat het ook een beetje hààr afscheid was", zegt de pastoor.

Tijdens de uitvaart klinkt een indrukwekkende sopraansolo uit Lascia chi'o Pianga van Haendel. Toch prijken ook de vrome teksten van Bram Vermeulen op het doodsprentje. "En als ik dood ben treur dan niet, ik ben niet echt dood moet je weten. Het is mijn lichaam dat ik achterliet, dood ben ik pas als jij me bent vergeten." Een verwijzing naar het liefdadigheidswerk van Talpe in Mongolië, dat volgens broer Peter zal worden verdergezet door de familie.

Ook de pastoor verwees naar haar inzet voor Mongoolse straatkinderen. "Griet was een vrouw met een groot hart." Medestichter Gantumur Damba kwam speciaal overgevlogen vanuit Mongolië. "De meeste vrijwilligers schenken enkel materiële hulp, maar Griet deed veel meer dan dat. 'Mongol Mother' had 36 kinderen en 15 kleinkinderen."