Direct naar artikelinhoud

Lagarde beledigt Grieken

Frankrijk en Griekenland zijn boos op IMF-baas Christine Lagarde, die in het weekend hard uithaalde naar de Grieken. Lagarde zei meer medelijden te hebben met Afrikaanse kinderen. 'Ouders van Griekse kinderen moeten hun belastingen betalen.'

In een interview met de Britse krant The Guardian maakte Lagarde duidelijk dat Griekenland zijn afspraken moet nakomen. Op 17 juni trekken de Grieken naar de stembus. Het land moet volgens Lagarde niet denken dat het IMF de voorwaarden voor de noodhulp gaat versoepelen. Op de vraag of ze wel eens denkt aan de moeders die niet meer terechtkunnen bij vroedvrouwen of aan patiënten die levensreddende medicijnen niet meer kunnen krijgen, antwoordde de IMF-baas. "Ik moet vaker denken aan de kleine kinderen van een school in een dorpje in Niger die twee uur les per dag krijgen, terwijl ze heel graag onderwijs willen, en die met zijn drieën één stoel delen. Daar denk ik de hele tijd aan. Omdat ik denk dat zij nog meer hulp nodig dan de mensen in Athene." Waaraan ze toevoegt: "Wat Athene betreft, denk ik ook aan al die mensen die voortdurend proberen geen belastingen te betalen."

De Franse regering nam zondag afstand van de uitspraken van Lagarde. Een woordvoerster van de nieuwe regering-Hollande noemde de uitspraken van haar landgenote "nogal simplistisch en stereotiep". In Griekenland werd boos gereageerd. De leider van de Griekse socialistische partij Pasok, Evangelos Venizelos, noemde de uitspraken 'vernederend'. Hij riep Lagarde op haar woorden terug te nemen.

Christine Lagarde zwakte haar kritiek later af op haar Facebookpagina. "Ik heb veel sympathie voor de Griekse bevolking en de zware opgaven waar die voor staat", schreef ze. Op Facebook werd de groep 'De Grieken tegen Lagarde' opgericht. Op korte tijd verzamelde die pagina meer dan 10.000 commentaren.

Opiniepeiling

Griekse opiniepeilingen wijzen niet langer Syriza aan als de grootste partij bij de verkiezingen, maar de conservatieve Nieuwe Democratie, die voor de euro is en de bezuinigingen steunt. De partij staat in vier peilingen tussen 0,5 en 5,7 procentpunten voor op Syriza. Het socialistische Pasok, eveneens voor de besparingen, is derde. De conservatieven en de socialisten zouden gezamenlijk genoeg stemmen hebben om een meerderheidscoalitie te vormen, waardoor de kans stijgt dat Griekenland een regering krijgt die in de eurozone wil blijven.