Direct naar artikelinhoud

Roze & voetbal een moeilijk huwelijk

Voetbalclub Anderlecht raakt zijn nieuwste, roze voetbalshirts nog niet aan de straatstenen kwijt. Supporters halen hun neus op voor het truitje. 'Roze wordt geassocieerd met homoseksualiteit.'

"Zelfs dood wil ik niet in dat shirtje gezien worden." De fans van voetbalclub Anderlecht zijn hard voor het nieuwste uit-truitje van de club. Hoewel het zogenaamde hebbeding nog geen maand geleden gelanceerd werd, is de verkoop voorlopig een zware tegenvaller. "Het shirt verkoopt voor geen meter", klinkt het in de officiële fanshop. De reden is eenvoudig: de kleur. "We krijgen er erg veel commentaar op. Ze vinden het roze te meisjesachtig, niets voor echte mannen."

Voetbal en roze, het is geen vanzelfsprekende combinatie. In het verleden kwamen verschillende clubs terug van de beslissing om in de vrolijke kleur te voetballen. In 2011 weigerden Kevin De Bruyne en co om met Genk nog langer in het fuchsia te spelen na een pijnlijke nederlaag tegen Chelsea. Hun "belachelijke en lugubere magenta shirts" waren het mikpunt van spot in de Britse tabloids. Datzelfde jaar nog hield ook Anderlecht het been stijf in een gelijkaardige kledingkwestie. Tijdens een match tegen Charleroi weigerden de voetballers een roze tenue aan te trekken. Uiteindelijk stelde Charleroi grootmoedig voor om zelf de shirtjes aan te trekken, zodat de huilebalken van RSCA in hun vertrouwde paars-witte outfit konden spelen. Probleem opgelost. Enfin, toen toch, want vanaf komend seizoen zullen de jongens tijdens uitwedstrijden wél in het roze moeten voetballen. Volgens een officiële verklaring van de club werd bewust gekozen voor "een uitgesproken kleur die in kleurpaletten het dichtst bij paars ligt en waarmee wel het benodigde kleuronderscheid ontstaat." De spelers zelf lijken het voorlopig niet aan hun hart te laten komen. "De nieuwe truitjes zijn bijzonder stijlvol", liet aanvaller Matías Suárez eerder optekenen.

Roze panters

Het is vreemd dat de nieuwe tenue zo veel weerstand oproept. Topclubs zoals Juventus en Barcelona doen het al enkele jaren goed als pink panthers. De Siciliaanse voetbalclub Palermo speelt zelfs al sinds 1907 in het babyroze.

Ook tijdens het WK zag het er tot nu toe erg rooskleurig uit. Heel wat stervoetballers droegen roze voetbalschoenen van Puma of Nike. Een mens gaat zich afvragen waar ze zich bij Anderlecht eigenlijk druk over maken. "Ik begrijp zelf niet goed wat het probleem is", zegt fashionista Tiany Kiriloff van Belmodo.tv. "Roze is een kleur die bijna alle mannen flatteert, zowel wie blond als bruin haar heeft. Designers spelen al jaren voortdurend met die kleur."

De Nederlander Huub ter Haar, auteur van het boek Gelijkspel, portretten van homo topsporters, kent wel een verklaring voor het probleem. "In Vlaanderen en Nederland is roze de strijdkleur voor holebi's: het is een kleur die staat voor gelijke rechten en homo-trots. Roze verbeeldt de kloof tussen de homo- en voetbalwereld treffend. In het voetbalmilieu hangt aan de woorden 'roze', 'homo' en 'mietje' bijna altijd een negatieve lading. Homo's zijn slap en zwak. Die roze kleur wordt daarmee geassocieerd.

"Mannen die samen strijden om te winnen, willen zich niet tooien in een kleur die zwakheid oproept. Vandaar dat er zo heftig gereageerd wordt als er roze op het veld wordt gedragen. Dat veranderen kost tijd. Daar is een hele cultuurverandering voor nodig."