Direct naar artikelinhoud

Blik in een merkwaardig universum

Het universum van kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven is niet eenvoudig. Maar de wereld waarin we leven is dat ook niet.

De blik van Anne-Mie Van Kerckhoven (°1951) is een vrouwelijke blik - na millennia van overheersende, mannelijke blikken in de kunst en de geschiedenis. Hoewel ze kijkt naar het beeld van de vrouw in onze wereld, neemt ze geen feministisch standpunt in. Ze kijkt wel ánders, en eigenzinnig.

Met haar blik (en haar verstand, inzicht, kennis en gevoelens) tast ze onze complexe wereld af, een wereld waarin een beeldenstorm woedt, clichés onverwoestbaar én toch vruchtbaar blijken, geschiedenis onder elk oppervlak woelt, en mannen en vrouwen (al dan niet) op elkaar aangewezen zijn.

AMVK - want zo signeert ze haar werk - heeft in Mu.ZEE in Oostende op haar eigenzinnige manier een wereld opgebouwd. De vloer van de eerste verdieping heeft ze opgehoogd en een slag gedraaid: zo betreed je duidelijk haar universum. De meeste wanden zijn horizontaal in twee gedeeld: de tentoonstelling heet niet voor niets Meesteres van de horizont. En we zijn toch vlak bij de oneindige zee, die oerkracht.

En dan begint het kijken. Neem vooral uw tijd en laat u rustig binnenglijden in dat merkwaardige universum van kleuren, tekens, tekst en beelden, van macht en manipulatie, van bedenkingen, romanfragmenten en filosofische bespiegelingen.

AMVK bouwt composities op met ragfijne tekeningen, zowel met de hand als met de computer gemaakt, knipsels uit (soms gedateerde) softpornotijdschriften, en citaten van obscure en minder obscure filosofen en ideologen. Vaak kijk je naar versplinterde, verontrustende maar steevast prachtige geënsceneerde collages. AMVK roept vragen op en vraagt ons om onze blik constant bij te stellen. Wie zijn we? Wat is het 'ik' en het 'zelf'? Hoezeer wordt ons zien en zijn bepaald door reclame en ideologie? "There is no escape from the colonisation of life by the market" staat ergens te lezen. Wat is de macht van de vrouw? Van seks? En van latex? Waar eindigt verleiding en begint dreiging - en vice versa.

Het persoonlijke grenst aan het universele: het lichaam draagt tijd in zich mee, soms eeuwenoude geschiedenis, en de big bang lijkt op een follikel. Op die manier raakt haar werk aan alles.

AMVK heeft in Oostende een machtig, verleidelijk en verbazend reservoir van beelden en gedachten aangeboord.

ANNE-MIE VAN KERCKHOVEN. MEESTERES VAN DE HORIZONT

tot 27 mei in Mu.ZEE, Romestraat 11, Oostende. Di-zo 10-18u. www.muzee.be