Direct naar artikelinhoud

Jacht op Wiggins is open

De storm over injecties met cortisone is amper gaan liggen, of Bradley Wiggins ligt alweer onder vuur. Volgens de Britse krant Daily Mail opent het Britse antidopingagentschap UKAD een onderzoek naar de ex-Tour-winnaar.

De Daily Mail doet relaas van de trip van Simon Cope op zondag 12 juni 2011 van Londen naar het Franse ski-oord La Toussuire, finishplaats van het Critérium du Dauphiné. Simon Cope, toenmalig coach van het Britse U23-team bij de vrouwen, moest in La Toussuire een pakketje afleveren. Hij deed dat op vraag van Team Sky, de ploeg van Bradley Wiggins, en van Richard Freeman, ploegarts bij Team Sky.

Death Star

Wat de inhoud van het pakketje was, daar kwam de Daily Mail niet achter. Wel dat het een niet nader genoemde "medische substantie" zou bevatten. Volgens de Mail trokken Wiggins en zijn ploegdokter Freeman zich na alle verplichtingen, die met het behalen van de eindzege in de Dauphiné gepaard gingen, terug in de Death Star, de bijnaam van de zwarte teambus van Sky. Wat daarna gebeurde laat de Daily Mail in het midden. Wel dat Wiggins en dokter Freeman zich met het pakket terugtrokken in een aparte ruimte achter in de bus, afgesloten met donker glas.

En zo wordt Bradley Wiggins alweer verdacht. Enkele weken pas nadat de hackerssite Fancy Bears de TTN's van Bradley Wiggins wereldkundig maakte. Dat zijn toestemmingen voor therapeutische noodzaak die Wiggins kreeg voor de behandeling van astma. Wiggins kreeg daarvoor de corticosteroïde Triamcinolin ingespoten.

Blijkbaar is nu ook het wantrouwen van het Britse anti-dopingagentschap UKAD gewekt. Volgens de Daily Mail opent UKAD een onderzoek naar het verdachte pakket. UKAD bevestigt dat niet met zoveel woorden. Het zegt enkel dat "een onderzoek is gestart naar mogelijk wangedrag in het wielrennen".

In geen geval zou het om Triamcinolin gaan. En verder wordt er ontkend, door Wiggins en door Team Sky. "Als ik een verboden substantie had gebruikt, dan hadden ze dat zeker ontdekt bij mijn dopingcontrole twee weken later na het behalen van de Britse titel", zegt Wiggins. Dat hoeft natuurlijk niet, als dat middel twee weken eerder is toegediend.

Uitleg Sky

Team Sky heeft een meer bijdegrondse uitleg. Volgens manager Dave Brailsford was de Death Star al weggereden op het moment dat Wiggins van de podiumceremonie, de dopingcontrole en de persconferentie terugkeerde. Wiggins werd met een andere auto van de ploeg naar Sestrière gebracht. Daar hield het team nog een hoogtestage van drie weken. De laatste voorbereiding was dat voor de Tour de France.

De jacht op Bradley Wiggins is dus open.