Direct naar artikelinhoud

Landen tegen zaterdag dankzij 'methode-Michel'

Nu de regering de deadline van de nationale feestdag heeft gemist, wil ze ten laatste zaterdag landen met de begrotingsopmaak en de tax shift. Weinigen twijfelen eraan dat Charles Michel (MR) daarin zal slagen. 'Michel heeft een vreemde werkmethode, maar ze werkt.'

Met negen zaten ze dit weekend rond de tafel in het kasteel Hertoginnedal: premier Charles Michel en vier partijteams met telkens één vicepremier en een trouwe luitenant. De teams: Didier Reynders en minister van Begroting Hervé Jamar (MR), Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), Kris Peeters en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon en financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).

Het zwaartepunt van de onderhandelingen lag echter in de bilaterale contacten tussen Michel en de teams, en bij de technische werkgroepen. Die werkwijze typeert Michel, zeggen verschillende onderhandelaars. Anders dan zijn voorganger Elio Di Rupo (PS) heeft Michel nog geen enkele beslissing definitief afgeklopt. Dat gebeurt pas op het allerlaatste, wanneer hij minutieus alle puzzelstukjes in elkaar schuift.

Vakantie

"Het is een vreemde methode, omdat we van niets zeker zijn, maar het werkt. Heel voorzichtig zeilen we samen uit. Elke partij heeft al zo veel verworven dat ze het overleg nu niet meer durft op te blazen. Vandaar dat er zo weinig is uitgelekt", vertelt een onderhandelaar.

Michel houdt zijn kaarten ook dicht tegen de borst. "Tijdens de bilaterales geeft hij weinig tot niets prijs over wat hij met andere partijen heeft besproken, de eigenschap van een goed leider."

De regering-Michel hoopte lang om tegen de nationale feestdag klaar te zijn met de zoektocht naar 1,7 miljard euro en de tax shift. Nu die deadline verstreken is, betekent dat niet per se dat de onderhandelingen lang zullen aanslepen. "Een echte deadline is er niet, maar iedereen wil graag op vakantie vertrekken", klinkt het.

Sommige ministers hadden deze week zelfs al vakantie gepland, maar hebben dat een weekje uitgesteld. Op dit moment gaan alle partijen ervan uit dat de regering tegen vrijdag, ten laatste zaterdag, kan landen. Tegelijk sluit niemand uit dat het ook vandaag of morgen zou gebeuren.

Btw

De verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent zou nog steeds op tafel liggen, maar wel helemaal onderaan de stapel. Vooral N-VA is bang om weggezet te worden als de partij die de elektriciteitsfactuur verhoogde. "Het kan eventueel wel, maar dan moet daar een serieuze lastenverlaging tegenover staan. Die is er nog niet", klinkt het.

CD&V zou nu wel akkoord gaan met de vraag van N-VA om de begroting van 2017 te betrekken bij de gesprekken. Over het pakket van CD&V met verschillende vermogensbelastingen, waaronder een belasting op huurinkomsten, is nog geen akkoord. "Elke partij heeft haar menukaart op tafel gelegd. Nu moeten we alleen nog de juiste gerechten selecteren."

Bij het ter perse gaan zaten de onderhandelaars nog samen.