Direct naar artikelinhoud

Roadmap voor grexit wordt uitgetekend

Ook al ligt er nu ter elfder ure een plan op tafel, de financiële markten bereiden zich alsnog voor op een grexit. Een proces dat makkelijk zes maanden kan duren. Al heeft niemand een blauwdruk.

Na maanden speculeren en argumenteren is het ondenkbare plots heel erg dichtbij. Sinds het referendum waarbij het neen-kamp het haalde, houden de financiële markten wel degelijk rekening met een grexit. Alexis Tsipras lijkt alles uit de kast te halen om op de valreep een akkoord te bereiken, maar dat weerhoudt de Angelsaksische hoofdkantoren van de valutahandelaars niet van om voorbereidingen te treffen voor een ander scenario. Zij verbergen niet dat ze volop bezig zijn met het in kaart brengen van een aantal praktische problemen bij een grexit. Dat proces zou, indien niet goed begeleid, net zo rommelig kunnen worden als de Griekse onderhandelingen van de voorbije maanden, zeggen de meeste waarnemers.

Een eerste stap is een nieuwe muntcode die moet kunnen worden geïdentificeerd door computersystemen om betalingen, effecten en andere afgeleide financiële producten op de verschillende handelsplatformen te verwerken. Een nieuwe alfabetische driecijferige code is daarbij nodig. Valutahandelaars stellen GRN voor om de nieuwe betalingsmunt te onderscheiden van de oude code voor drachme, GRD.

Ook juridisch komt er van alles om de hoek kijken. Zeker met betrekking tot de afhandeling van langlopende toekomstige financiële contracten, zoals interestswaps of optieplannen, zal er bij een grexit omzichtig en zorgvuldig gepland moeten worden.

En dan is er ook nog het centraal verrekeningssysteem waarlangs betalingstransacties passeren, zoals SWIFT, TARGET2, en andere. En dan is er ook nog de pricing, zeg maar de waarde, van nieuwe munt of betaalsysteem.

Michel Vermaercke, de topman van Febelfin, de koepelfederatie van de Belgische financiële sector, zegt dat het dit weekend het moment van de waarheid wordt. "Natuurlijk volgen we dat op de voet. Tegelijk moeten we wel zeggen dat dit in niks te vergelijken valt met de financiële crisis van enkele jaren geleden. De sector is vandaag veel beter gewapend, de kapitaalbuffers van de banken zijn veel steviger. En ook de blootstelling van de Belgische banken aan Griekenland is relatief beperkt." Bij onze banken heerst geen paniek, en er wordt niet meteen een crisisvergadering voorzien dit weekend indien het uitdraait op een grexit.

Hoe lang zo'n scenario zou duren, is voor iedereen een raadsel. Minstens zes maanden, meent Roger Bootle van Capital Economics. Het heeft lang geduurd voor Griekenland en de EU het punt van scheiding bereikten. Het opstellen van de scheidingspapieren zal ook lang duren.