Direct naar artikelinhoud

VRT tikt Ruben Van Gucht op de vingers

VRT-sportjournalist Ruben Van Gucht heeft de deontologische regels overtreden door de ploegvoorstelling van Club Brugge te modereren. Dat brengt volgens de VRT zijn onafhankelijkheid in gevaar.

Club Brugge stelde voor sponsors, commerciële partners en pers zijn ploeg en nieuwe shirts voor het komende voetbalseizoen voor. Om alles wat in goede banen te leiden, had de ploeg Sporza-journalist Ruben Van Gucht ingehuurd. Hij deed op het podium in het Brugse Concertgebouw onder meer interviewtjes met Club-voorzitter Bart Verhaeghe en trainer Michel Preud'homme.

Dat Van Gucht de ploegvoorstelling deed is opmerkelijk, want vijf jaren geleden had de VRT Michel Wuyts en bij uitbreiding alle VRT-journalisten nog verboden om voorstellingen van wielerploegen te doen. Is er dan een verschil tussen voetbal en wielrennen? Nee, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "De regels zijn niet veranderd. Zoiets kan nog altijd niet volgens onze deontologische regels."

De VRT sprak Van Gucht aan over zijn opdracht voor Club Brugge. "We hebben dit uitvoerig besproken met hem en het zal niet meer gebeuren." Normaal moet een VRT-journalist voor zo'n externe opdracht ook een schriftelijke toestemming aanvragen bij de gedelegeerd bestuurder, maar hier is dat niet gebeurd. "Er is vooraf alleen mondeling contact geweest", zegt Van Goethem.

De deontologische richtlijnen van de VRT moeten er onder andere voor zorgen dat het vertrouwen van de kijkers in de onpartijdigheid en onafhankelijkheid niet in het gedrang komen. Als journalist op een of andere manier gelieerd worden aan een bepaalde club of partij kan daarom niet. Je als journalist laten betalen door een club voor zo'n ploegvoorstelling kan tegen je werken als je straks over diezelfde club moet berichten.