Direct naar artikelinhoud

Lang leve de menselijkste superheld

Superheldenfilms, je moet ervoor zijn. Maar Batman is anders, vindt Adriaan Van den Hoof. De zelfverklaarde superfan regisseerde de Vlaamse versie van The Lego Batman Movie.

Mensen die nog nooit een Batman-film zagen? Ze bestaan. Een van mijn allerbeste vrienden is een superhelden-hater. Die begrijpt dat niet. En toch heb ik hem kunnen overtuigen om een stemmetje in te spreken voor The Lego Batman Movie.

Voor alle mensen zoals hij: deze korte introductie. Batman is Bruce Wayne, een gekwetste jongen die wraak wil nemen en besluit om zich te verkleden als vleermuis. Hij is dus een van de weinige superhelden zonder bovenmenselijke krachten. Oké, Batman heeft weleens in de fitness gezeten, maar verder is hij niet zo sterk. Dat maakt hem heel menselijk, gedreven door een menselijk gevoel.

Batman is 90 procent wraak en 10 procent Bruce Wayne. Net dat maakt hem in vergelijking met andere superhelden veel interessanter. Maar ook duisterder, soberder en mysterieuzer dan een gast die door een spin gebeten wordt en daardoor een web uit zijn poten kan schieten.

Als je het verhaal van Spiderman uitlegt, klinkt dat een beetje belachelijk. Maar Batman, die als kind zijn ouders vermoord ziet worden en zijn hele leven op zoek gaat naar de dader: daar kan iedereen zich iets bij voorstellen.

Géén epos

Al sinds mijn prille jeugd - ongeveer dertig jaar geleden - ben ik door Batman gefascineerd. Nog altijd. En het toeval wil dat ik nu de Vlaamse versie van TheLego Batman Movie heb mogen regisseren. Alles komt ooit samen, nietwaar?

Eigenlijk gaat de Lego-film over vriendschap en eenzaamheid. Over het feit dat je de wereld niet in je eentje kunt redden, hoewel Batman dat wel graag denkt. En dat keert zich natuurlijk tegen hem. Maar de film is ook heel grappig, en steekt de draak met de vele eerdere incarnaties.

Want Batman is geen epos. Het is telkens een variant op hetzelfde thema. Altijd met een andere invalshoek, met andere wendingen. De Tim Burton-films - Batman (1989) en Batman Returns (1992) - zijn fantastisch. De twee die erna zijn gekomen, moeten we zachtjes vergeten. Dat zijn videoclips waar Batman toevallig in meespeelt.

Maar wat Christopher Nolan tien jaar later heeft gedaan met zijn The Dark Knight Trilogy, dat balanceert toch op de grens met het geniale. Wie dus nooit eerder een Batman-film zag, móét beginnen met Batman Begins (2005). Zelf heb ik die film met Alex Agnew en Fokke Vermeulen van comedycafé The Joker in de bioscoop gezien. Na afloop kon niemand nog een woord uitbrengen. We hadden 140 minuten met open mond naar het scherm zitten staren. Fuck, nu klopt het helemaal.

The Lego Batman Movie, nu in de bioscoop