Direct naar artikelinhoud

Vergane modernistische villa wordt even weer kunstwerk

De vooruitstrevende villa van architectenbureau Konstrukto in Roeselare is klaar voor de sloop. Maar voor het zover is, palmen kunstenaars het pand in. Met lichtinstallaties en alligators wordt de vergane glorie heel even in ere hersteld.

Ze licht verborgen in het groen van de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke, de villa die het architectenbureau Konstrukto in 1972 ontwierp voor de invloedrijke textielfamilie Bouckaert. Anno 2017 staat het pand al zes jaar leeg, en eind september gaat de villa tegen de grond. Op het domein van 8.000 vierkante meter komt een appartementsblok, met vierentwintig nieuwbouwappartementen.

Dat de villa gesloopt wordt, is begrijpelijk - de tuin is volledig overwoekerd, en wie de villa wil opkalefateren, moet al over een stevig vermogen beschikken - maar ook zonde, want het eigenzinnige en voor die tijd ultramoderne ontwerp verdient beter. Dat vinden ook Christo Marichal en Alexander Stragier, twee lokale kunstenaars die, na een eerdere editie in 2015, voor de tweede keer het pand inpalmen met eclectische kunstwerken onder de naam Motel Moteur. "Omdat het gebouw wat aan die oude Amerikaanse motels langs de highway doet denken", verklaart Marichal.

Marichals eigen Stretch Your Mind, een monumentaal stoelennetwerk in oranje polyester, siert de voordeur en leidt de bezoeker de villa in. In de garage, voor je weer naar buiten gaat, stuit je dan weer op een zelfportret van Stragier. Een zelfportret in drie dimensies, lijkt het wel, maar schijn bedriegt. "Het is een zelfportret in houtskool, op een houten paneel dat ik heb nagetekend van een foto die ik van mezelf genomen heb", legt Stragier uit. Met een geprojecteerde lichtanimatie worden schaduwen en contouren toegevoegd en weggenomen, waardoor het een driedimensionaal portret lijkt. "Iets helemaal anders dan wat ik normaal doe."

Retro-futurisme

'Helemaal anders' lijkt het motto van Motel Moteur te zijn. De selectie aan kunstenaars en ondernemers die het pand twee weekends lang weer opwaarderen, is bijzonder divers. In de verwilderde tuin staan bronzen sculpturen van Maarten Schaubroek en in de woonkamer en de conciërgewoning hangen pointillistische portretten van Andy Warhol en Marilyn Monroe, waarmee kunstenaar Kris Vercruysse knipoogt naar de popart en de retrofuturistische sfeer van de villa beklemtoont.

Op die momenten, wanneer het kunstwerk in dialoog gaat met de architectuur, werkt Motel Moteur het best. Het beste en opvallendste voorbeeld daarvan is 'Lex Humana', een gigantische installatie van Floris Caes, alias Boccanegra. Het gaat om een galg die in het zwembad staat, waaraan een opgezette alligator bengelt.

"De alligator werd eerder dit jaar geschoten in de Everglades in Florida, binnen een internationaal programma om de populatie in stand te houden", duidt Caes. "Door zo'n dier op die 'menselijke' manier te tonen, wil ik de scheefgetrokken relatie tussen de mens en natuur in vraag stellen. Alligators lopen hier al 37 miljoen rond, wij nog maar 300.000 jaar. Toch leggen wij onze wil op aan de natuur. We controleren de natuur op zodanig veel manieren - denk maar aan genetische manipulatie van gewassen en het aanplanten van bossen - dat we ons moeten afvragen of we nog wel kunnen stoppen."

Maar 'Lex Humana' doet ook meer dan dat. De constructie in het zwembad benadrukt hoe luxueus en hoe vooruitstrevend deze villa, die over de jaren heen is vervallen in vergane glorie, ooit was. De nieuwe kunst verheft het pand weer heel even tot het kunstwerk dat het vijfenveertig jaar geleden ook was.

Motel Moteur. Op 26 en 27 augustus en 2 en 3 september in Roeselare. Motelmoteur.com