Direct naar artikelinhoud

Make-over voor voetgangerszone Brussel

In de komende drie jaar wordt fors geïnvesteerd in de Brusselse voetgangerszone. Het federale fonds voor Brussel Beliris heeft zijn akkoord gegeven voor een grondige renovatie.

Drie metrostations zullen grondig gerenoveerd worden en het Brouckèreplein, het hart van de voetgangerszone, zal een make-over krijgen: op het plein komt er een fontein en een monumentaal kunstwerk.

Volgens Le Soir zal dat kunstwerk van de hand van de Brits-Indische beeldhouwer Anish Kapoor zijn, maar dat werd nog niet bevestigd.

Vuilnisbakken met wifi

Daarnaast zal de Anspachlaan bezaaid worden met "pockettuintjes" en komen er twee lanen voor de trage weggebruikers. Bij de Beurs komt een vijver en het Beursplein zal worden heraangelegd in Belgische blauwsteen. Het Beursgebouw zal ook een biermuseum huisvesten. In de hele voetgangerszone komt sober en modern straatmeubilair. De vuilnisbakken zullen tot slot worden uitgerust met een wifi-systeem, dat een seintje moet geven als de vuilnisbak leeggemaakt moet worden. Eind augustus starten de eerste werkzaamheden.

De nieuwe voetgangerszone breidde uit van 35 tot 50 hectare en werd eind juni opengesteld voor het publiek. Voortaan zijn ook de Anspachlaan en de omgeving van het Beursplein autovrij. Heel wat straten veranderden daardoor van rijrichting en buslijnen van eindhalte, wat de eerste dagen tot redelijk wat verkeerschaos leidde. De uitbreiding maakt deel uit van het nieuwe circulatieplan van de hoofdstad dat momenteel in een testfase zit.