Direct naar artikelinhoud

'Stanciu is 15 miljoen waard'

Anderlecht betaalt liefst 7,5 miljoen euro voor Nicolae Stanciu, en die som kan oplopen tot 9,5 miljoen. De Roemeen is daarmee de duurste speler ooit in België. Wat krijgt paars-wit in de plaats?

Haast ongezien wandelde Nicolae Stanciu rond kwart na negen door de aankomsthal van Zaventem. Een eerste reactie? Ok dan, maar kort. "Ik ben blij hier te zijn", sprak de recordaanwinst in vlekkeloos Engels. "Ik zal er alles aan doen om prijzen te winnen."

Teammanager Gunter Van Handenhoven wachtte de aanvallende middenvelder op en voerde hem naar zijn medische testen. Daarvoor slaagde Stanciu met vlag en wimpel, waarna hij zijn contract van vijf jaar tekende. De Roemeen zal bijna 1 miljoen euro per jaar verdienen. Hoe langer hij blijft, hoe meer hij zal verdienen. In zijn laatste contractjaar zal zijn loon oplopen tot 1,5 miljoen per jaar.

"Weet je, Nicolae kon 2,5 miljoen euro verdienen bij Besiktas, maar hij heeft nee gezegd. Het sportieve primeert." Anamaria Prodan, de makelaar van Stanciu maakt duidelijk dat de 23-jarige Roemeen heel bewust voor Anderlecht gekozen heeft. "Nicolae heeft een duidelijke carrièreplanning. Hij wil in de toekomst naar de Bundesliga of de Premier League. Anderlecht is de ideale tussenstap."

Lang bleef de duurste Belgische transfer ooit niet in Brussel. In de vooravond vloog hij al terug naar het oefenkamp van de Roemeense nationale ploeg, waarmee Stanciu zondag de WK-kwalificaties aanvat tegen Montenegro.

Doelgericht

Kan een speler die nog nooit buiten Roemenië gevoetbald heeft het enorme transferbedrag waard zijn? "Nicolae is 15 miljoen waard", beweerde Steaua-coach Reghecampf. Een leugentje voor bestwil om het onderste uit de kan te halen voor zijn club? Nee, beweerde hij gisteren aan de telefoon. "Stanciu is een fantastische speler."

Ex-Roemeens bondscoach Iordanescu kwam met een soortgelijk statement. "Anderlecht doet een goede zaak."

Wat voor een type speler is de Roemeen dan? Een scout met kennis van de Oost-Europese markt maakt de vergelijking met Dennis Praet. "Al kan Praet een halfuur uit de wedstrijd verdwijnen. Dat heeft Stanciu veel minder. Hij maakt ook veel goals. Alleen kan zijn verdedigende werk nog beter."