Direct naar artikelinhoud

Tien bollen ijs

Koop die zonnecrème maar in bulk aan, want het wordt een fantastisch hete zomer! Een beetje wishful thinking kan geen kwaad. Gewapend met de meest roze zonnebril ging Goesting op zoek naar de leukste verfrissende plekjes.

Is je smeltpunt vervaarlijk dichtbij, dan biedt ijs de eerste hulp! IJscafé Den Draver heeft er steeds bescheiden bergen van op voorraad. Het koppel uitbaters ziet het groots en de porties die hun keuken verlaten doen zelfs prinses Elsa even slikken. Wim en Mia scheppen genereus coupes met tot wel tien bollen ijs, een vracht fruit en toren slagroom. Voor gekke smaken zit je hier evenwel niet op je plaats: Den Draver draait alleen vanille-ijs, wat het best combineert met fruit.

Den Draver, Liersebaan 120, Zandhoven. Op Facebook.

cocktails om bij

weg te dromen

Cocktail met véél ijs en een gulle scheut drank drink je in de Bazelse zomerbar BARàBAZ van 12 tot 14 augustus in een droomdecor. Romantische treurwilgen en een gezellige vijver in een verscholen stukje park compenseren het gebrek aan wuivende palmen. Een marktje en hot tub, yogasessies, een barbier en een gratis optreden van Isbell maken deel uit van de bruisende omkadering. Deluxe Distillery zorgt voor een welkome roes met Blind Tiger-gin en Mary White Wodka.

In 't Stad nip je van originele cocktails in het nieuwe Bar Noord in de loods van Park Spoor Noord. Ze serveren onder meer huisgemaakte arancello en een aperitief met de probiotische drank waterkefir (gezond!), gin en vermout.

Ook Bar Salon dat zopas zijn tweede jaar inzette, shaket met een flinke geut creativiteit. Naast een vast menu met een huiscocktail op basis van gin, roze pompelmoes en rozemarijn dient een wisselende seizoenskaart zich ieder kwartaal aan. Onze favoriet is blueberry springthyme, een variant op de klassieke Daiquiri met - jawel - blauwe bessen en tijm.

BARàBAZ, Kruibekestraat 2, Kruibeke. www.barabaz.be.

Bar Noord, Viaductdam 1, Antwerpen. Op Facebook.

Bar Salon, Dageraadplaats 2, Antwerpen. www.bar-salon.be.

koel woud

Ontsnappen aan de hitte zónder kater achteraf doe je in een schaduwrijk woud. De Horendonkse bossen lenen zich hier uitstekend toe. Dicht op elkaar groeiende naaldbomen gaan meters boven je hoofd aan de haal met de verschroeiende zonnestralen. Je waadt door een groene zee en vindt 120 hectare verkoeling langs voormalige smokkelweggetjes en twee bewegwijzerde routes.

Horendonkse bossen, Essen. www.vvvessen.be.

ain't no mountain high enough

Een natuurlijke ventilator ontdek je wat hogerop, op een plek waar het hard waait. Het hoogste punt van de provincie is afvalberg de Hooge Maey, maar daar trekken we, met name bij heet weer, liever niet naartoe. Zilver gaat naar de Beerzelberg: in dit natuurpark kan je 51,6 meter boven de zeespiegel uitwaaien en okselvijvers in toom houden. Uitblazen doe je in biljartcafé-minigolf Beerzelberg.

Beerzelberg, Hallaardreef en Diepestraat, Beerzel.

Biljartcafé-minigolf Beerzelberg, Hallaardreef 15, Beerzel.

www.t-beerzelberg.be.

Aqua-smashen

In februari opende in Turnhout het vernieuwde zwembad Stadspark. De dictatuur van saai baantjes trekken ruimde plaats voor een waar zwemparadijs met sport-, attractie- en wellnesszone (vermijd de sauna!). Voor kleine waterratten is er een kinderwereld met überfunky glijbaan. Je kiest in welk thema je naar beneden roetsjt, bijvoorbeeld disco of Halloween, en om het nog spannender te maken waag je je aan een partijtje aquasmash. In dit spel scoor je punten door bepaalde plaatsen op de glijbaan aan te tikken.

Zwembad Stadspark, Parklaan 58, Turnhout.

www.optisport.be/stadspark.

frisse kunst

Als de Antwerpse zon tropische allures krijgt, is schuilen onder een goed geïsoleerd dak mét airco de beste optie. Schilderijen verdragen geen hitte, dus in musea zit je zeker safe. Interessante nieuwkomer is Museum De Reede, dat gewijd is aan grafiek en als topstukken werk toont van Francisco Goya en Edvard Munch.

Een ander prima schuiloord is het Natuurhistorisch Museum Boekenberg in Deurne. Deze ongepolijste parel ligt verscholen in een 18de-eeuws grottencomplex in het park. Het prehistorisch alternatief voor airco houdt je hoofd koel terwijl je vanalles opsteekt over de oertijd, archeologie, mineralogie en paleontologie.

Museum De Reede, Ernest Van Dijckkaai 7, Antwerpen.

museum-dereede.com.

Natuurhistorisch Museum, Boekenbergpark, Deurne.

museumboekenberg.be.