Direct naar artikelinhoud

N-VA: 'Schengen bestaat de facto niet meer'

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet in de Duitse beslissing om tijdelijk weer grenscontroles in te voeren een falen van de Europese buitengrenzen. 'Griekenland is momenteel onze buitengrens. Het neemt ons geld aan maar zet desondanks de deur van Schengen gewoon open. Schengen bestaat de facto niet meer.'

Voor onze regering was de Duitse beslissing een complete verrassing. Het kabinet van Charles Michel vroeg onmiddellijk uitleg aan het kabinet van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en lieten weten de keuze van Duitsland te respecteren. N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt "dat de mensen moeten beseffen dat Griekenland momenteel onze buitengrens is. Het land neemt geld aan, maar zet desondanks de deur van Schengen gewoon open. Schengen bestaat de facto niet meer. Duitsland komt hopelijk terug tot zin voor de realiteit. Europa moet zijn buitengrenzen bewaken zodat de instroom stilvalt en de opvang in de eigen regio kan worden georganiseerd."

Volgens het kabinet-Francken is de drastische Duitse beslissing dan ook "het gevolg van Merkel's 'Wir schaffen das'". Staat vast: het zal ongetwijfeld druk besproken worden op de Europese top vandaag.

De Europese ministers bevoegd voor asiel zitten vandaag aan tafel over het voorstel van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, om 120.000 asielzoekers extra over de Europese lidstaten te spreiden. Voor ons land trekt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken naar de top, met op zak een fors voorstel: "Het Europese principe is gebaseerd op solidariteit. Maar dat moet van twee kanten komen."

Njet

De kans dat het plan-Juncker vandaag groen licht krijgt? Klein, klinkt het binnen de regering. "Dan moet er een Europese top komen", zegt Francken. En wat als de Hongaren, de Slowaken en de Polen daarna nog bij hun 'njet' blijven? "Een duidelijke sanctie", vindt Francken. Weigert ons land dan ook de extra vluchtelingen op te nemen? Dat is niet duidelijk. N-VA wil alleen meedoen, als alle lidstaten meedoen. CD&V staat achter de sancties, "maar we mogen ons niet achter de onwillige Oost-Europese lidstaten verschuilen".

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers liet zich in De zevende dag ontvallen dat ons land bij een njet minder vluchtelingen dan gevraagd zou kunnen opvangen. Maar of dat een piste is binnen de regering, wilde niemand echt bevestigen.

Bagdad

Intussen lijkt in eigen de land de stroom vluchtelingen voor het eerst gestabiliseerd, zegt Francken (N-VA). 1.479 mensen dienden de voorbije week een asielaanvraag in, dat is amper 10 aanvragen meer dan de week ervoor. "Al blijft het een hoog cijfer." De reden is volgens de staatssecretaris voor Asiel en Migratie te vinden in het gewijzigde beleid voor Irakezen uit Bagdad.

"Meer dan de helft van alle asielaanvragen van de laatste weken komen van alleenstaande mannen tussen 25 en 35 jaar uit de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar is echt iets aan de hand. De antwoorden die ze tijdens hun verhoor geven, zijn zeer stereotiep. Mensensmokkelaars hebben hen duidelijk gebrieft. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS), dat volledig onafhankelijk werkt, onderzoekt de situatie nu en zet de asielaanvragen van mensen uit Bagdad voorlopig on hold. Ze kunnen dus nog naar hier komen, maar worden voorlopig niet erkend. En ik denk dat we dit effect zien in de cijfers, in die stabilisatie." Daarnaast gelooft Theo Francken stellig dat het maximum van 250 asielaanvragen per dag eveneens een ontradend effect heeft.