Direct naar artikelinhoud

Meer studenten vragen om inschrijving gespreid te betalen

De verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs leidt voorlopig niet tot minder inschrijvingen. Wel dienen meer studenten een aanvraag in om het bedrag gespreid te mogen betalen.

"Wij stellen een verdubbeling vast van het aantal aanvragen voor gespreide betaling", zegt Valéry De Smet van de Erasmushogeschool in Brussel. Ook andere instellingen zien dat veel meer studenten een beroep doen op sociale tegemoetkomingen. Zo meldt de kunsthogeschool Luca dat meer studenten een voorschot vragen.

De stijging van het aantal aanvragen voor gespreide betaling komt er nadat de Vlaamse regering besliste om het inschrijvingsgeld voor dit academiejaar op te trekken van 610 naar 890 euro. Opvallend is wel dat het aantal ingeschreven studenten niet is afgenomen door het hogere inschrijvingsgeld.

Oppositiepartij sp.a vraagt aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om gespreide betalingen aan alle onderwijsinstellingen mogelijk te maken. "Vandaag doet de ene school het wel, de andere niet", zegt Vlaams Parlementslid Tine Soens (sp.a). "De Vlaamse regering schuift haar besparingsbeleid af op de studenten. Die krijgen het daardoor een stuk moeilijker dan vroeger. Het minste wat de minister kan doen, is ervoor zorgen dat er een degelijk, veralgemeend systeem van gespreide betalingen komt in heel Vlaanderen."

'Vreemd'

Crevits noemt de vraag van sp.a vreemd. "Zij hadden er de voorbije legislaturen werk van kunnen maken, maar vonden het toen blijkbaar minder dringend. Ik begrijp dat het voor gezinnen met twee of drie kinderen veel kan zijn, maar vorig jaar lag het inschrijvingsgeld al op 610 euro.

"Bovendien zijn de studiebeurzen behouden en kunnen meer jongeren aanspraak maken op een bijna-beurstarief. Wij gaan hier empathisch mee om en investeren bovendien 44 miljoen euro in studentenvoorzieningen."