Direct naar artikelinhoud

Huwelijksaanzoek in Australisch parlement smoort eventjes discussie over homohuwelijk

Met een huwelijksaanzoek in het Australische parlement heeft een homo- seksueel parlementslid de eis om het homohuwelijk te erkennen kracht bijgezet.

Er klonk luid gejuich in het Australische Huis van Afgevaardigden toen parlementslid Tim Wilson (37) zijn partner op de publieke tribune ten huwelijk vroeg.

"Dit debat (over het homohuwelijk, red.) is de soundtrack van ons leven", zei Wilson, vechtend tegen de tranen. "Het enige wat mij nog te doen staat...", waarop het aanzoek volgde. Zijn partner, een 33-jarige leraar, antwoordde met een brede glimlach ja.

Het huwelijksaanzoek was met het oog op de geschiedenis van het land bijzonder: homoseksualiteit was in sommige Australische staten tot 1997 verboden. Onder leiding van Tony Abbott, tot 2015 premier van Australië, leek alle hoop voor de voorstanders vervlogen. Hij was van mening dat het homohuwelijk de christelijke waarden - 52 procent van de Australiërs noemt zich christen - onder druk zet. Abbott kondigde wel een volksraadpleging aan. Zijn opvolger, Malcolm Turnbull, gaf daar ondanks de felle tegenstand in zijn conservatieve coalitie, gehoor aan.

Vorige maand werd er gestemd. Uit peilingen blijkt al jaren dat ruim de helft van de Australiërs geen problemen heeft met het homohuwelijk. De uitkomst van de volksraadpleging bevestigde dat: 61,6 procent stemde voor, 38,4 tegen. Hoewel de uitkomst niet bindend is, beloofde Turnbull dat hij een wetsvoorstel naar het parlement zou sturen.

Honderd parlementsleden, onder wie Tim Wilson, mengen zich deze week in het debat. Over vier dagen wordt er gestemd. Als het wetsvoorstel zoals verwacht wordt bekrachtigd, dan is Australië het 26ste land ter wereld waar het homohuwelijk is toegestaan.