Direct naar artikelinhoud

Veel mooie speeches, maar loonkloof blijft

Terwijl actrice Michelle Williams 800 euro kreeg voor de heropnames van All the Money in the World, verdiende tegenspeler Mark Wahlberg naar verluidt 1,2 miljoen euro. Ondanks alle speeches over loongelijkheid en de vrouwelijke dominantie aan de box office blijft de loonkloof in Hollywood gigantisch.

Michelle Williams moet zich zwaar in haar koffie hebben verslikt toen ze las dat haar tegenspeler zo'n 1.500 keer meer dan zij opstreek voor zowat hetzelfde werk. Regisseur Ridley Scott had immers gezegd dat de acteurs van All the Money in the World de extra draaidagen (zo goed als) gratis hadden geklopt. Zowel Williams als Wahlberg moesten in december opnieuw naar de set van All the Money in the World nadat de film was ingeblikt. Reden: na het misbruikschandaal rond Kevin Spacey vond Ridley Scott het 'wijzer' om die nog snel te vervangen door Christopher Plummer en alle scènes met Spacey opnieuw te draaien.

Maar volgens de krant USA Today heeft Scott één opmerkelijke voetnoot weggelaten: Wahlberg zou wel een stevige premie hebben onderhandeld voor de extra draaidagen. In de vorm van 1,2 miljoen euro. Williams, die naar verluidt 800 euro kreeg voor de moeite, zou niet op de hoogte zijn gebracht.

"Dit is zo fout dat het bijna moeilijk te geloven valt. Bijna. Want dit is hoe die wereld werkt", tweette de Amerikaanse regisseur en producer Judd Apatow. Zo berekende zakenblad Forbes vorige zomer nog dat de best betaalde actrice van het moment, Oscar-winnares Emma Stone, wel veertien mannen moest voorlaten. De best betaalde acteur - opnieuw Mark Wahlberg - verdiende liefst drie keer meer dan Stone. Jennifer Lawrence, nochtans niet de minste in Hollywood, leerde door de Sony-hack dat Bradley Cooper en Christian Bale een stuk meer overhielden aan American Hustle dan zij.

Verrassend nieuws is de loonkloof in Hollywood allang niet meer. Net zomin als het feit dat elders vrouwen doorgaans minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Al gaat het daar meestal niet om een loonbriefje met zes nullen. Opmerkelijk is dat er weinig of niets verandert.

Minder vrouwenrollen

Een vaak gehoorde uitleg voor de loonkloof toont gewoon een ander aanhoudend probleem in Hollywood aan: dat er minder vrouwenrollen zijn en dus meer concurrentie tussen de dames ("voor elke actrice die niet tevreden is met haar loon zijn er drie anderen die het wel willen doen"). Of dat de grotere, en dus lucratievere, filmrollen nog steeds vooral voor mannen zijn weggelegd.

Maar zeker dat laatste zogezegde 'argument' gaat steeds minder op. Want in 2017 werd de Amerikaanse box office meer dan ooit gedomineerd door vrouwen. Van Daisy Ridley in Star wars: The Last Jedi en Emma Watson in Beauty and the Beast tot Gal Gadot in Wonder Woman. Wie wil scoren aan de kassa moet een vrouw in de hoofdrol casten. En toch kreeg Gadot 'slechts' 250.000 euro voor haar vertolking van Wonder Woman. Ter vergelijking: Henry Cavill trok de Superman-maillot in Man of Steel niet aan voor minder dan 11,7 miljoen euro.

De laatste jaren klaagden meer en meer acteurs de kloof ook openlijk aan. Lang voor Oprah en Time's Up ijverde Patricia Arquette al voor loongelijkheid in haar Oscar-speech van 2015. Maar volgens sommigen zouden actrices - en alle vrouwen, bij uitbreiding - beter sterker onderhandelen over hun loon dan erover te speechen. Of een betere manager (m/v) zoeken die voor hen de beste deal fixt. Zeker gezien iedereen in Hollywood weet wat de ander krijgt. Opvallend genoeg zitten Williams en Wahlberg bij hetzelfde talentenbureau.

Na het schandaal rond de ongelijke verdiensten van de American Hustle-acteurs zei toenmalig studiohoofd van Sony, Amy Pascal: "Ik run een bedrijf. Als vrouwen niet meer geld vragen, ga ik het hen ook niet spontaan geven. Vrouwen moeten gewoon stoppen met voor minder geld te werken. Soms lijken we geconditioneerd om vooral niet voor problemen te zorgen. Vrouwen moeten hun waarde kennen en hun stem vinden." Jennifer Lawrence heeft dat volgens haar intussen begrepen. "Ik heb haar nadien altijd meer betaald."