Direct naar artikelinhoud

'Meer burgerdoden dan ooit in luchtoorlog tegen IS'

Maart is de dodelijkste maand sinds de start van de luchtoorlog tegen IS, nu twee jaar geleden. Er zijn tussen 500 en 1.800 burgerdoden gevallen door bommen van de internationale coalitie, meldt de ngo Airwars.

Om de strijders van Islamitische Staat uit hun laatste bolwerken in Syrië en Irak te verdrijven, voert de internationale coalitie meer aanvallen uit dan ooit, vaak in steden en dichtbevolkt gebied.

Concreet hebben de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Denemarken, Australië en mogelijk ook Jordanië, Saudi-Arabië en de Emiraten in maart 3.900 bommen afgeworpen. Voorlopig zijn er geen statistieken per land beschikbaar. De Verenigde Staten zijn wel veruit het actiefst.

Volgens Airwars is de collateral damage van de aanvallen groot. Deze ngo probeert via bronnen op de grond te achterhalen of en hoeveel burgerslachtoffers er vallen in de luchtoorlog tegen IS. "Het is meer dan waarschijnlijk dat de internationale coalitie honderden burgers heeft gedood in Syrië en Irak, zonder dat pers hier veel over weet", staat in het nieuwste rapport van Airwars.

"Bovendien zijn de militaire campagnes tegen de steden Mosoel en Raqqa niet voorbij. In Raqqa moet de hardste strijd nog beginnen." Het worden nog moeilijke maanden voor de lokale bevolking. In totaal wordt de internationale coalitie nu verantwoordelijk geacht voor minstens 3.000 burgerdoden.

Wat is de rol van het Belgisch leger in de dood van die onschuldige mensen? Dat valt moeilijk te zeggen. In tegenstelling tot de Amerikanen of de Fransen deelt ons land geen informatie met Airwars.

17 maart

Momenteel loopt er een onderzoek naar de Belgische betrokkenheid bij een fout gelopen aanval op 17 maart in Mosoel. De resultaten daarvan worden snel verwacht, misschien deze maand nog. Op 17 maart zouden bij een aanval in de wijk Jadida tot 200 mensen onder hun huizen bedolven zijn. Ook Belgische gevechtsvliegtuigen hebben op die bewuste dag gebombardeerd in Mosoel.

Er lijken drie mogelijke oorzaken voor het drama. De gebouwen met de burgers erin zijn rechtstreeks getroffen. De gebouwen zijn door de lange opeenvolging van zware bommen in elkaar gestuikt. Of IS heeft zelf explosieven laten ontploffen na de luchtaanval van de coalitie, waardoor de gebouwen zijn ingestort. Strijders van de terreurgroep gebruiken burgers ook soms als menselijk schild.

"In de dagen en weken na de aanval op de wijk Jadida was er een sterke daling van het aantal aanvallen op Mosoel", schrijft Airwars. Al werden er dan nog altijd zo goed als dagelijks burgerdoden gerapporteerd. Ook deze maand blijft de teller oplopen.

Russische comeback

Intussen is ook de Russische luchtmacht opnieuw in actie gekomen boven Syrië. In het begin van het jaar deed die het kalmer aan. Rusland wordt in maart verantwoordelijk geacht voor 300 burgerdoden. "Rusland focust zijn vuurkracht op de Idlib-provincie, Hama en de oostelijke wijken van Damascus", stelt Airwars vast. De Russische luchtmacht ondersteunt zo de Syrische dictator Bashar al-Assad.

Het Belgisch leger en defensieminister Steven Vandeput (N-VA) willen alleen in het parlement, achter gesloten deuren, gedetailleerde uitleg geven over de Belgische aanvallen in Syrië en Irak.