Direct naar artikelinhoud

Eilandbewoners Stille Oceaan bezitten mysterieus DNA

Onderzoekers hebben ontdekt dat de bewoners van enkele eilanden in de Stille Oceaan DNA hebben dat niet terug te voeren is op de voorouders van de mens die we al kennen: de denisovamens en de neanderthaler.

Wetenschappers van het MD Anderson Cancer Center aan de universiteit van Texas vonden sporen van een onbekende uitgestorven voorouder in het genetisch materiaal van de Melanesiërs, die op de eilanden wonen ten noordoosten van Australië: onder meer Fiji, Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

Het zou om materiaal van een verre verwant kunnen gaan van de neanderthaler. En het kan misschien helpen een van de mysteries van de Melanesiërs te verklaren, die zo donker zijn als de bevolking van Afrika, maar waarvan een kwart wel blond haar heeft. En niemand weet hoe dat komt.

Fossielen

Van de neanderthaler zijn heel wat fossielen overgebleven in Europa en Azië, van de denisovamens amper een vingerkootje en wat tanden in een grot in Siberië. Maar allebei zijn ze goed gedocumenteerd. Van de nieuwe voorouder zijn nog geen fossiele resten ontdekt.

Complexer

"We missen een voorouder", klinkt het bij onderzoeker Ryan Bohlender. "Of er is iets wat we niet begrijpen in hun onderlinge relatie. De menselijke geschiedenis is nog een stuk complexer dan we al dachten."

Het onderzoek toonde ook aan dat er twee keer zo veel mensen leefden in Afrika toen onze soort ontstond en dat de afsplitsing van de neanderthalers 100.000 jaar later gebeurde.