Direct naar artikelinhoud

'Nu Sanremo en Roubaix nog'

Aanvallen op 55 kilometer voor de streep. Iedereen dacht dat Philippe Gilbert gek was. En dat dacht hij zelf ook. Maar het leverde hem wel de overwinning in de Ronde van Vlaanderen op.

Afstappen en je fiets in de hoogte steken, dat was nog eens een manier om je overwinning in de Ronde te vieren. Had je dat zo gepland?

Gilbert: "Helemaal niet. Op twee kilometer voor de streep was ik zelfs niet zeker dat ik mijn voorsprong zou houden. Het duurde tot de laatste kilometer, in de lange rechte lijn. Ik zag de finish voor me. Toen keek ik om en ik zag dat ik een mooie voorsprong had. Dat gaf tijd om iets speciaals te doen."

Van alle overwinnigen die je hebt behaald, waar plaats je deze Ronde van Vlaanderen?

"Het wereldkampioenschap zal altijd mijn mooiste overwinning blijven. Luik, Lombardije en nu de Ronde winnen is natuurlijk ook groot."

Iedereen dacht dat je gek was toen je op 55 kilometer van de streep in de aanval trok.

"Dat dacht ik zelf ook. Ik had in de aanloop naar de Oude Kwaremont met Trentin en Boonen gesproken. We beslisten dat we het tempo zouden optrekken. Tom gaf vol gas op het asfalt voor de kasseien. Op die kasseien heb ik overgenomen. In het dorp keek ik om, ik zag dat ik een kloof had en ik wist niet goed wat ik moest doen. Ik hield het tempo hoog. Op het einde van de kasseien was de kloof groter. Ik vroeg, wat moet ik doen? Ga maar, zeiden ze uit de ploegauto. Dat heb ik gedaan. Het was nog ver. Ik moest snel, maar niet gek rijden. De laatste vijftien kilometer zouden zwaar zijn. Ik was ook bang voor de hongerklop."

Je spreekt vaak over de vijf grote monumenten. Na Lombardije en Luik heb je nu de Ronde gewonnen.

"De vijf monumenten winnen is een droom van mij. Ik was twee keer derde in de Ronde en twee keer derde in Sanremo. De Ronde kan ik afkruisen. Nu Sanremo en Roubaix nog. Mijn carrière is nog niet gedaan."

Start je zondag in Roubaix?

"Dat weet ik niet. Beslissen doen we pas dinsdag."

En Luik-Bastenaken-Luik?

"Ook dat weet ik nog niet. Luik is veranderd. Het is een koers voor klimmers. Iedereen wacht tot de slotklim van Saint-Nicolas op vijf kilometer voor de streep, waar je met tachtig renners aan komt."

Weet je wie de laatste renners waren die de Ronde en L-B-L konden winnen?

"Bartoli en Sörensen geloof ik. Ik ben niet zo goed in geschiedenis, ik heb me er een beetje in verdiept. Het zijn twee verschillende koersen, je moet een complete renner zijn om beide te kunnen winnen."

Het is van 2012 geleden dat je de Ronde reed. Heb je geen spijt van de verloren jaren?

"Nee. Dat is het verleden. Ik heb gewonnen nu."

Je hebt Patrick Lefevere een grote zege beloofd toen je bij hem tekende. Was dit waar je aan dacht?

"Ik dacht aan Sanremo of de Ronde. Omdat dat de eerste koersen van het seizoen zijn. Ik voelde me goed in Milaan, ik heb voor Alaphilippe gewerkt. Hij is derde geworden, maar hij had net zo goed kunnen winnen."

Waarom koos je voor de ploeg van Lefevere?

"Ik was altijd onder de indruk van de manier waarop ze koersen. En hoe ze overal starten om te winnen. In tijdritten en klassiekers, of in etappes in grote rondes. Als ik in de De Panne een rit win, moet ik ook proberen om Kittel aan een sprintzege te helpen. Je koerst altijd met een doel."