Direct naar artikelinhoud

Geen Electrabel-link meer bij nucleaire waakhond

De nucleaire waakhond FANC krijgt een nieuwe topman. Dat wordt, voor het eerst sinds lang, iemand zonder verleden bij Engie Electrabel. Want daar zouden te veel verdachtmakingen van komen.

In België, Nederland en Duitsland hebben zondag tienduizenden mensen betoogd tegen de kerncentrale in Tihange, nabij Luik. Al jaren maken inwoners van de grensstreek zich zorgen dat er iets mis zal gaan in een van de drie reactoren.

De Belgische kernwaakhond FANC houdt vol dat de centrale veilig werkt, maar dat geloven de demonstranten niet. Een van de redenen daarvoor: de huidige topman van het FANC Jan Bens is een voormalige directeur van Electrabel, het Frans-Belgische energiebedrijf dat alle kernreactoren in ons land uitbaat.

Bens is aan zijn laatste maanden bezig als hoofd van het FANC. Zijn opvolger wordt momenteel geselecteerd. Hoewel er nog een zestal kandidaten over zijn, is nu al duidelijk: iemand met een verleden bij Electrabel, zoals Bens, maar ook diens voorganger Willy De Roovere, wordt het niet meer.

Bij de zes overgebleven kandidaten is niemand die Electrabel op zijn CV heeft staan. Of een ander energiebedrijf. Dat melden bronnen aan deze krant. Het gaat vooral om mensen met ervaring bij andere controleorganen van de overheid.

Een regeringsbron vertelt: "Dit soort selectieprocedure loopt los van de politiek. We hebben het headhuntersbureau niets opgedrongen. Dat mag niet. Maar we vinden het een goede zaak dat er nu geen kandidaten over zijn met een verleden bij Electrabel. Voor het imago van het FANC is het beter zo. Al die verdachtmakingen, terecht of onterecht, doen het agentschap pijn."

In het verleden was nochtans de redenering dat stropers de beste boswachters zijn. Het land loopt ook niet over van mensen met technische kennis over kerncentrales. "Dit blijft zo, maar de perceptie is ook belangrijk", luidt het in de regering.

Vertrouwen herstellen

Bens is nooit helemaal van het etiket 'Electrabel-getrouwe' afgeraakt. Van bij zijn aantreden vier jaar geleden kwamen er vanuit de milieubeweging kritische vragen over zijn onafhankelijkheid. Zou hij als oud-directeur van de kerncentrale in Doel wel objectief kunnen oordelen over diezelfde installaties?

De actualiteit heeft Bens ook niet geholpen. In zijn allereerste jaar moest hij meteen beslissen of de 'scheurtjesreactoren' Doel 3 en Tihange 2 open konden blijven of niet. Hij oordeelde uiteindelijk, na maanden onderzoek, van wel.

Hoe dan ook heeft de opvolger van Bens veel werk om het vertrouwen in het FANC te herstellen. De zeven kernreactoren in ons land moeten in principe allemaal sluiten tegen 2025, maar er bestaat twijfels of die timing haalbaar is.