Direct naar artikelinhoud

Amnesty: 'Myanmar is bezig aan etnische zuivering'

Amnesty International komt met bewijzen: het regime van Myanmar heeft systematisch brand gesticht om Rohingya te verdrijven.

Volgens Amnesty International past het regime van Myanmar in het noorden van de provincie Rakhine op grote schaal de tactiek van verbrande aarde toe. De Myanmarese veiligheidsdiensten leggen er volledige dorpen in de as en schieten op Rohingya die trachten te vluchten.

Amnesty analyseerde data van brandhaarden, satellietbeelden en interviews met tientallen ooggetuigen in Myanmar en in vluchtelingenkampen over de grens in Bangladesh. In minder dan drie weken zijn meer dan 370.000 Rohingya over de grens gevlucht.

In de getuigenissen komt een duidelijk patroon naar voren: veiligheidsdiensten omsingelen een dorp, schieten op burgers die in paniek wegvluchten en steken de huizen in brand.

"Toen het leger binnenviel, begonnen ze te schieten", zegt een 48-jarige man die getuige was van de bestorming door leger en politie in zijn dorp Yae Twin Kyun. "Vervolgens zetten ze onze huizen in brand. Er waren 900 huizen in ons dorp, nu zijn er nog 80. Niemand kon achterblijven om de doden te begraven."

Amnesty kon meer dan 80 brandhaarden onderscheiden, maar schat dat het werkelijke aantal hoger ligt. Door de bewolking in dit moessonseizoen konden satellietbeelden niet alles waarnemen.

Internationale druk

"De bewijzen zijn onweerlegbaar: de Myanmarese veiligheidsdiensten zetten het gebied doelbewust in vuur en vlam om de Rohingya te verjagen", zegt Tirana Hassan (Amnesty. "Het gaat hier overduidelijk om een etnische zuivering." Eerder deze week sprak ook VN-commissaris voor Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein van een "typisch voorbeeld" van etnische zuivering.

De voorbije weken stond Nobelprijswinnares voor de Vrede, Aung San Suu Kyi, onder zware internationale druk om stelling te nemen tegen het geweld op de Rohingya. Volgens de woordvoerder van de regering geeft ze dinsdag een toespraak op televisie.