Direct naar artikelinhoud

Schauvliege zaait verwarring in bouw- en vastgoedsector

Kunnen bouwgronden op het platteland nog bebouwd worden zonder extra kosten en belemmeringen? Een omzendbrief van minister Schauvliege (CD&V) zaait verwarring.

Volgens de Verenigde Eigenaars (VE) bepaalt de omzendbrief dat voor bouwgronden die niet gelegen zijn binnen stedelijke gebieden of geselecteerde kernen voorafgaand een grondig onderbouwde behoefte- en voorzieningenstudie uitgevoerd moet worden voor een nieuwe bouwproject gerealiseerd kan worden.

Schauvlieges kabinet spreekt dat tegen: "Alleen wie extra natuur- of landbouwgebied wil aansnijden voor woningen of een bedrijf, moet vooraf aantonen dat er behoefte is aan die woningen en dat ze niet elders kunnen worden gerealiseerd."

De Vlaamse Confederatie Bouw is niet gerustgesteld. "De omzendbrief heeft het wel degelijk over stedelijke gebieden, geselecteerde kernen en woonconcentraties", zegt directeur Marc Dillen. "En een behoeftestudie is nodig als je bouwgrond daar niet in ligt. Als de minister zegt dat zo'n studie enkel nodig is voor natuur- of landbouwgebied, dan moet ze de omzendbrief aanpassen."

Volgens Dillen rijzen er ook vragen over de wettelijkheid van de omzendbrief, omdat hij twee nieuwe begrippen in het leven roept, namelijk 'bebouwd' en 'onbebouwd' gebied, en daaraan juridische consequenties verbindt, zonder decretale grondslag. Burgers die hun vergunning geweigerd zien, zouden op die grond naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen kunnen stappen.