Direct naar artikelinhoud

Impact federale tax shift op Vlaanderen? Niemand weet het

Het overleg over de tax shift tussen de Vlaamse en federale regering heeft een muis gebaard. Het is nog steeds niet duidelijk wat de impact van de tax shift op Vlaanderen precies zal zijn.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) zat gisteren samen met federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) om te bespreken hoe zwaar het Vlaams Gewest geraakt zal worden door de maatregelen van de federale tax shift. "Wij hebben berekeningen, zij hebben berekeningen. Nu moeten we zien waar er eventueel problemen zitten tussen die twee", zei Annemie Turtelboom voorafgaand aan het overleg.

Eerder deze week raakte bekend dat Vlaanderen door de federale tax shift tegen 587 miljoen euro extra kosten aankijkt. Dat bedrag kwam niet als een donderslag bij heldere hemel, benadrukt Turtelboom. "Wij hebben die maatregelen meegenomen in onze meerjarenramingen. Alleen is daarbij nog geen rekening gehouden met maatregelen die een positieve impact hebben op ons budget, zoals de fiscale regularisatie en de patronale bijdragen."

De Vlaamse regering heeft dus goede hoop dat de uiteindelijke kosten lager zullen uitvallen. Maar ook de vergadering van gisteren bracht niet meer duidelijkheid voor Turtelboom. "Voor de plussen hebben we nog meer informatie nodig van het federale niveau", reageerde ze na afloop. Om eindelijk zicht te krijgen op de volledige impact zullen vanaf volgende week enkele werkgroepen zich over de cijfers buigen. Het doet de vraag rijzen wat de verschillende werkgroepen de afgelopen weken gedaan hebben. Wekenlang worden de verschillende maatregelen immers al door de rekenmachine gehaald. "Door de nieuwe financieringswet is de berekeningswijze helemaal veranderd", zegt Turtelboom. "De federale diensten moeten nu ook de impact op Vlaanderen, Brussel en Wallonië becijferen."

Voorlopig blijven de Vlaamse burgers met heel wat vragen zitten. Annemie Turtelboom en minister-president Geert Bourgeois (N-VA) beloofden al dat de extra kosten niet doorgerekend zullen worden aan de burgers. Maar hoe de Vlaamse regering de put -waarvan de omvang dus nog steeds onduidelijk is - dan wel zal dempen, blijft nog steeds een open vraag. Volgens fiscaal expert Michel Maus (VUB) is het erg onwaarschijnlijk dat het tekort enkel door besparingen weggewerkt kan worden, en zijn extra belastingen onvermijdelijk.