Direct naar artikelinhoud

Volgend jaar overal roze of paarse vuilniszakken

Tegen volgend jaar sorteren Vlamingen nog beter hun afval dan ze al doen. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zal namelijk het gebruik van de 'roze zak' in heel Vlaanderen doortrekken. In die roze zak komt 'gemengd plastic' dat niet in de blauwe pmd-zak hoort. Het gaat onder andere om botervlootjes, plastic zakjes, groenteschaaltjes of bloempotjes.

Momenteel lopen twee proefprojecten in Vlaanderen, eentje met de roze zak en eentje met de paarse zak, waarin mensen geen onderscheid meer moeten maken tussen wat in de pmd-zak mag en wat niet.

Vorig jaar is zo bijna 15 ton van die gemengde plastics verzameld. Zowat een op de drie Vlamingen doet het al.

"Tegen eind dit jaar wordt bekeken welke inzameling het vlotst verloopt, die met de paarse of met de roze zak. Vanaf volgend jaar wordt die dan ingevoerd in de rest van Vlaanderen", zegt Schauvliege. "Vijftien procent van de restfractie bestaat uit zo'n kunststof. Door die te recycleren verkleinen we onze afvalberg enorm."

Zo'n 25 jaar geleden begon de inzameling daarvan, maar dan via het containerpark. Sinds 2010 is in sommige gemeenten evenwel de roze zak ingevoerd en sindsdien is de hoeveelheid ingezameld plastic enorm toegenomen. Vorig jaar werd bijna 15.000 ton gemengd plastic ingezameld, waarvan zo'n 97 procent kan worden gerecycleerd, zo tonen cijfers van van ECO-oh!, het enige recyclagebedrijf in ons land dat dit soort plastic verwerkt.

Ondertussen heeft ECO-oh! trouwens het gerecycleerd plastic verwerkt tot straat- en tuinmeubilair.