Direct naar artikelinhoud

Duits extreemrechts kaapt verkiezingen op internet

Drie weken voor de Duitse parlementsverkiezingen probeert extreemrechts oorlog te stoken op online forums. Ondertussen hebben ook Russische hackers het op de CDU van Angela Merkel gemunt.

Op 24 september kiezen de Duitsers een nieuw parlement en een nieuwe bondskanselier. Angela Merkel heeft volgens de laatste polls een vrij comfortabele voorsprong uitgebouwd, maar de vraag blijft nog hoe extreemrechts het zal doen. Alternative für Deutschland (AfD) zou volgens de polls 10 à 11 procent van de stemmen winnen, goed voor een zestigtal zetels. Vorig jaar, in volle vluchtelingencrisis, stond de partij zelfs nog op zestien procent.

Het mag dus iets meer zijn, vinden de aanhangers van AfD, en een deel van hen bereidt daarom een internetoorlogje voor. Op enkele discussiepagina's op het populaire internetforum 4Chan spiegelen aanhangers van AfD aan de voorbije verkiezingen in Frankrijk en Nederland, waar aanhangers van Geert Wilders en Marine Le Pen ook de publieke opinie voor zich probeerden te winnen door zwaar in te zetten op sociale media.

In Frankrijk bijvoorbeeld schreven aanhangers van Le Pen de commentaarsecties op nieuwssites vol en posten ze op sociale media tekeningen die Emmanuel Macron en andere politici zwartmaakten.

De aanhang van AfD hoopt het beter te doen en heeft nu ook een reeks tekeningen en prenten (internetmemes) klaargezet die op het internet kunnen gebruikt worden in politieke discussies. Net zoals in andere landen grijpt ook AfD terug naar Pepe the Frog, een populaire meme die tot een symbool van extreemrechts is uitgegroeid.

Maar ook verkiezingscampagnes van Merkels CDU worden geparodieerd. Zo is er een poster waar Ursula von der Leyen, de minister van Defensie, afgebeeld wordt met enkele vrouwen die een hidjab dragen. "Islam en de Bundeswehr (het Duitse leger, JDB). Een sterk team voor Duitsland", luidt de boodschap. Op een andere staat Merkel samen met de omstreden comedian Jens Böhmermann in een kamer, terwijl iemand op een knop duwt waar 'gas' op staat.

Volgens de AfD-aanhangers op 4Chan wil men met een uitgebreide internetcampagne een extra slag slaan in de verkiezingsstrijd en de tegenstanders 'demoraliseren'.

Of er een link is tussen de posts op 4Chan en de partij is niet duidelijk. De Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed vroeg het aan AfD, maar kreeg geen antwoord. Op Twitter gaf de persoon achter @AfD-Chan wel kort antwoord aan Buzzfeed. Het doel van de campagne is volgens @AfD-Chan om de AfD-standpunten makkelijk verstaanbaar te maken voor een breed publiek en zo een alternatief te zijn voor de "liegende media die hun ideeën over een cultureel marxisme willen doorduwen en de genocide van de blanken willen voortzetten."

Cyberaanval

Ondertussen speelt de internetoorlog voor de Duitse verkiezingen zich ook nog op een tweede front af. Julia Klöckner, de voorzitster van de CDU in Rheinland-Pfalz, meldde dat haar website bestookt werd vlak voor het televisiedebat tussen Merkel en Martin Schulz (SPD). Ze kreeg zowat drieduizend mails die probeerden om de administratierechten op haar website over te nemen. "Vele afzenders hebben Russische IP-adressen", verklaarde Klöckner.

Volgens de politica zou ook de algemene CDU-website op deze manier aangevallen worden. Wie achter de aanval schuilgaat, is niet bekend.

Veiligheidsdiensten hebben al een tijdje gewaarschuwd voor cyberaanvallen tijdens de Duitse verkiezingen. Die vonden ook al plaats tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, toen interne mails van de Democratische Partij lekten. Ook van Macron werden documenten gelekt. In beide gevallen zou een groep van Russische hackers achter de gegevensdiefstal zitten.