Direct naar artikelinhoud

'Regering verbergt nog minstens 500 miljoen euro besparingen'

De regering-Michel moet nog zeker 500 miljoen besparen in sociale zaken. Dat zeggen Groen en Ecolo, zwaaiend met de begrotingstabellen van het Zomerakkoord. De partijen vragen meer transparantie van de regering, en minder 'budgettaire hocus pocus'.

De groenen beschuldigen de regering-Michel ervan dat ze de zaken mooier voorstelt dan ze volgens de begrotingsdocumenten zijn. "De regering zal nog minstens een half miljard moeten besparen in sociale domeinen om haar begroting te doen kloppen, en dan zijn we nog heel mild", zegt Kristof Calvo. "En dat geld zal men dus opnieuw halen bij de zwakkeren."

Hij verwijst naar de pensioenen. Daar moet volgend jaar nog 52 miljoen gevonden worden, en liefst 253 miljoen in 2019. "Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hebben nog veel zoekwerk." Hij klaagt aan dat verschillende maatregelen niet zijn gebudgetteerd, en waarschuwt daarom voor een derde besparingsronde. "Men haalt opnieuw veel geld bij de meest kwetsbaren van de samenleving, in plaats van bij de grote vermogens", zegt Calvo.

Ook positieve punten

De regering gaat volgens hem ook uit van een te optimistische economische groei. "Terwijl de OESO, de Nationale Bank en de Europese Commissie maximaal uitgaan van een groei van 1,7 procent, rekent de regering erop dat onze economie met 1,8 procent zal groeien. Maar we praten hier wel over een verschil van honderden miljoenen."

Al willen de groenen ook enkele positieve maatregelen benadrukken. "De hervorming van de vennootschapsbelasting, de activering van het spaargeld en het betere pensioen voor mantelzorgers... Daar staan wij allemaal achter. Maar opnieuw, sommige van die maatregelen zijn gewoon niet gebudgetteerd. Dus als ze er komen, moet de betrokken minister zelf ergens het geld ervoor gaan zoeken."

Groen bezorgt de documenten nu ook aan zijn collega-parlementsleden. "De wereld op zijn kop", vinden ze zelf. "Het is aan de regering om haar beslissingen toe te lichten."

Ook Open Vld-voorzitster Rutten krijgt een exemplaar in haar mailbox. "Zodat ook zij weet wat er beslist is", sneerde Calvo.