Direct naar artikelinhoud

Dan toch hoorzittingen over pensioenhervorming

In de bevoegde Kamercommissie is na zestien uur vergaderen een punt gezet achter het debat over de pensioenhervorming. De oppositie haalde haar slag thuis: er komen wel degelijk hoorzittingen.

De fractieleiders van de meerderheids- en oppositiepartijen bereikten geen akkoord over de pensioenhervorming. Die verhoogt de wettelijke pensioenleeftijd tegen 2030 naar 67 jaar. De leeftijd waarop men zijn vervroegd pensioen kan opnemen, verhoogt naar 63 jaar, en de loopbaanvoorwaarde naar 42 jaar.

De oppositie wilde de stemming uitstellen en drong aan op een uitgebreid debat en hoorzittingen met experten. Volgens de meerderheid zijn dat enkel vertragingsmanoeuvres. Ze beslisten de snelheid opnieuw op te drijven.

Eergisterenmiddag om 15 uur werd de behandeling van het wetsontwerp in de commissie voortgezet. Zestien uur later werd een punt gezet achter het debat. De algemene bespreking is afgerond, maar nadien ontstond opnieuw een debat over de artikelsgewijze bespreking. Meerderheid en oppositie raakten het uiteindelijk eens om die bespreking voor volgende week te houden, na een dag van hoorzittingen met experten.

Volgende week maandag zullen de sociale partners en enkele pensioenexperten gehoord worden, in totaal een zestal. Daags nadien volgt de artikelsgewijze bespreking en de stemming in de Commissie.

De plenaire behandeling start de week nadien, op 8 juli. De oppositie kan dan eventueel nog amendementen indienen en daarover advies vragen van de Raad van State, waarna de finale stemming kan volgen. "Die timing laat alvast vermoeden dat dit nog voor het zomerreces goedgekeurd kan worden", zegt minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR).

Bij de oppositie reageert men tevreden dat het "alsnog tot een kwaliteitsvolle bespreking zal komen".