Direct naar artikelinhoud

De Crem aangesteld als 'nucleair gezant'

Staatssecretaris voor Internationale Handel Pieter De Crem (CD&V) is aangesteld als speciaal gezant. Zijn taak: fondsen werven voor het peperdure nucleaire onderzoeksproject Myrrha in Mol.

Myrrha, verbonden aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), wil onderzoek doen naar kernfusie en technieken om nucleair afval sneller af te breken. Het prijskaartje is navenant: 1,6 miljard euro.

De federale overheid kwam met 100 miljoen euro over de brug, Europa met 50 miljoen. De rest moest van buitenlandse investeerders komen. Maar de zoektocht, die al sinds 2010 loopt, leverde nog geen eurocent op (DM 17/07).

De Crem moet daar iets aan doen. Zijn eerste bezoek heeft hij al achter de rug. Een dikke week geleden trok hij naar Wenen voor een bezoek aan het Internationaal Atoomenergieagentschap. Hij sprak er met onder meer directeur-generaal Yukiya Amano.

Nieuwe trips louter in het kader van Myrrha zijn niet gepland, wel zal hij het project promoten bij de komende handelsmissies. "We kunnen geen mirakels verrichten", klinkt het op zijn kabinet. "Maar we doen er alles aan om investeerders warm te maken." Dat is niet vanzelfsprekend, want de toekomst van Myrrha ligt nog niet vast. Momenteel is er een grondige evaluatie aan de gang. Later dit jaar beslist de regering op basis daarvan of de ambities van het project moeten worden bijgeschroefd of niet.