Direct naar artikelinhoud

Islamitische school nr. 5 voor Brussel

Vlaanderen telt er geen enkele. Maar in Brussel opent in september met El Hikma de vijfde islamitische school haar deuren. 'In Franstalig België zijn ze veel allergischer voor religie in de publieke sfeer, maar het politieke klimaat is er wel heel anders.'

In september zal een nieuwe islamitische basisschool zijn deuren openen. De Franse Gemeenschap heeft zich positief uitgesproken over het Institut El Hikma/La Sagesse. Die school moet vanaf dit najaar van start gaan in de Sint-Denijsstraat in Vorst. In het begin zullen er zeven kleuterklassen en vijf lagere schoolklassen worden ingericht, maar op termijn kan de school volgens de Franstalige publieke omroep RTBF tot vierhonderd leerlingen verwelkomen.

Sinds 2014 proberen de initiatiefnemers de school van de grond te krijgen. In totaal haalden zij hiervoor, onder meer dankzij crowdfunding, zo'n 3 miljoen euro op. Woordvoerder Cinane El Bakkali laat verstaan dat school in het Frans én het Nederlands zal onderwijzen.

"We kennen de Brusselse taalkwesties en vinden het belangrijk om onze kinderen daarop voor te bereiden. Wij willen bovenal een open school zijn, die de diversiteit van Brussel en ons land weerspiegelt. Juist daarom zijn bijvoorbeeld onze directeur en de pedagogisch directeur zelf geen moslims."

El Hikma is niet de eerste islamitische school. El Ghazali uit Etterbeek opende al in 1989 haar deuren. Sindsdien volgden er nog drie andere scholen in en rond de hoofdstad. Leerlingen krijgen er dezelfde lesinhoud als in de andere Franstalige scholen. Wel geven de islamitische scholen enkele uren islamles en mogen leerkrachten en leerlingen er de hoofddoek dragen. Ook krijgen de leerlingen voor enkele islamitische feestdagen, denk aan het Offerfeest, vrijaf.

De Franstalige islamitische scholen zijn bijzonder in trek. Elk jaar belanden honderden leerlingen op de wachtlijst. In Vlaanderen bestaat zo'n school niet en kregen enkele initiatieven veel tegenslag te verwerken.

In Mechelen, waar psycholoog Saïd Bouazza een vrije basisschool met islamitische inslag wilde openen, kantte het volledige stadsbestuur (Open Vld, Groen, N-VA en CD&V) zich tegen het project. Begin vorig jaar volgde informatie dat een drugshandelaar tienduizenden euro's zou hebben geïnvesteerd in het project. Geld dat uiteindelijk in beslag werd genomen door het Antwerpse gerecht.

"In Mechelen zijn ze lang bezig geweest", zegt socioloog Orhan Agirdag (KU Leuven), die aangeeft dat er in Nederland tientallen islamitische scholen bestaan, waarvan sommige door de overheid als 'excellent' worden bestempeld. "Maar met politieke tegenwind wordt het sowieso lastig. Je kunt een school alleen opstarten als er in de omgeving ook een zekere mate van steun bestaat."

Daarin lijkt een cruciaal verschil tussen Vlaanderen en de Franse Gemeenschap te bestaan. In Mechelen gaf Bouazza aan te willen inzetten op de islamitische identiteit zodat de kinderen 'zichzelf kunnen zijn'. Maar in de politiek en de samenleving ontstond al snel vrees voor segregatie, radicalisering en buitenlandse inmenging.

Commotie

Haast elk islamitisch onderwijsinitiatief veroorzaakt in Vlaanderen commotie, ziet ook Ilke Adam, professor migratie en diversiteit aan de VUB.

"Het is best vreemd, omdat ze in Franstalig België veel allergischer zijn voor religie in de publieke sfeer. Maar het politieke klimaat is er heel anders. Er bestaat daar geen concurrentie op de rechterflank en daardoor worden migratie en religie minder gepolitiseerd, terwijl de N-VA in Vlaanderen juist geen kiezers aan het Vlaams Belang wil verliezen."

"In Brussel is bovendien, meer nog dan elders in dit land, een groot deel van het electoraat moslim. De Franstalige partijen gaan hen niet tegen zich in het harnas jagen door een standpunt in te nemen tegen islamitische scholen."