Direct naar artikelinhoud

Russische hackers slaan weer toe: gegevens Froome en Wiggins gelekt

Russische hackers hebben opnieuw namen onthuld van topsporters die via een medisch attest toestemming kregen om verboden middelen te gebruiken. De bekendste zijn wielrenners Bradley Wiggins en Chris Froome.

Het betreft dit keer 25 topsporters uit acht landen. Eerder werden de attesten van turnster Simone Biles en tennissters Serena en Venus Williams al onthuld.

De vertrouwelijke medische gegevens zijn door het hackerscollectief Fancy Bears ontvreemd uit het computersysteem van het mondiale antidopingagentschap WADA. Topsporters mogen sommige verboden middelen gebruiken bij ziekte of blessures, mits ze daarvoor toestemming hebben gekregen van hun sportfederatie. Soms is ook toestemming nodig van de nationale dopingautoriteit.

Tour-winnaar Chris Froome kreeg in 2013 en 2014 toestemming om gedurende enkele dagen ontstekingsremmers te gebruiken (prednisolon). Ex-Tour-winnaar Bradley Wiggins mocht in 2008 medicatie gebruiken tegen pollenallergie. Het middel salbutamol opent de longen. Beide aanvragen werden goedgekeurd door de arts van wielerfederatie UCI.

Froome reageerde luchtig op de illegale publicatie van zijn medische gegevens door Russische hackers. "Ik heb mijn medische attesten altijd openlijk besproken in de media, dus ik heb hier geen problemen mee", zei hij gisteren tegen de BBC. "In negen jaar als professioneel wielrenner heb ik twee keer dispensatie gekregen om een middel te gebruiken tegen astma. De laatste keer was in 2014."

Misbruik van medicijnen

Het veelvuldige gebruik van medische attesten door topsporters roept bij sommige onderzoekers vragen op. De Zuid-Afrikaanse sportwetenschapper en publicist Ross Tucker meent dat het systeem is ontspoord. De attesten zijn in het leven geroepen om een legitieme reden: zieke sporters moeten medicijnen kunnen gebruiken. Maar volgens Tucker worden bijvoorbeeld astmamedicijnen misbruikt om een sportief voordeel te behalen.

Tegen The Guardian zei hij: "Helaas hebben de pogingen om mensen met valide medische problemen te laten meedoen de achterdeur geopend voor misbruik door handige bedriegers." Tucker vindt dat alle medische attesten moeten worden afgeschaft.