© Shutterstock

“Herstel bloedvaten tumor maakt kankertherapieën efficiënter”

Onderzoekers van ViB-KU Leuven onder leiding van Peter Carmeliet zijn erin geslaagd een behandeling uit te werken voor het herstel van slechtgevormde bloedvaten in tumoren. Zo kan niet alleen de kans op uitzaaiing van kanker worden beperkt, zoals andere wetenschappers die betrokken zijn bij dit onderzoek eerder al meldden, maar kunnen kankertherapieën bovendien efficiënter worden gemaakt.

Net zoals een tumor woekeren de bloedvaten in tumoren ongecontroleerd en aan grote snelheid. Daarvoor hebben ze grote hoeveelheden suiker nodig, maar dat snelle verbruik “oververhit” het stofwisselingsproces. Omdat de bloedvaten daardoor fragiel en slecht opgebouwd zijn, kunnen kankercellen makkelijker door de vaatwand breken en naar andere organen ontsnappen.

Terwijl klassieke kankertherapieën tumorbloedvaten trachten te elimineren en de aanmaak van nieuwe verhinderen, focuste het Leuvense onderzoeksteam daarentegen op hun herstel. De onderzoekers slaagden erin de bloedvaten door middel van medicijnen die het suikermetabolisme van de bloedvaten blokkeren, opnieuw beter te laten functioneren en gezond te maken.

© BELGA

In het kader van dit onderzoek konden de onderzoekers daarnaast ook aantonen dat deze aanpak kankertherapiëen efficiënter maakt. Gezonde tumorbloedvaten brengen de chemotherapie immers makkelijker tot bij kankercellen.

De nieuwe behandeling is bovendien goed nieuws voor recente kankerbehandelingen gericht op het stimuleren van de natuurlijke afweer. “We hopen op die manier de toevoer van immuuncellen te verbeteren. Dat is belangrijk met het oog op nieuwe kankertherapieën die het natuurlijke immuunsysteem stimuleren”, zegt Carmeliet. “Als volgende stap zullen we de concrete gevolgen van onze normalisatietherapie op immunotherapie testen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer