Direct naar artikelinhoud

Politie en dealers samen naar de discotheek

Ze gingen met dealers naar discotheken en festivals en ze gebruikten zelf drugs. Vijf collega's van de Gentse speurders uit de VIER-serie De recherche zijn hun boekje zwaar te buiten gegaan. Meer zelfs: ze tipten hun verslaafde vrienden over lopende onderzoeken en brachten inbeslaggenomen drugs weer in omloop.

VIER zond gisteravond de voorlopig laatste aflevering van De recherche uit, een Vlaams tv-programma dat voor het eerst toont hoe een misdaadonderzoek van A tot Z wordt gevoerd. De makers volgen verschillende teams van de Lokale Recherche Dienst (LRD) in Gent. Het programma lokte week na week honderdduizenden kijkers. Wat die niet zagen, is dat onderzoeksrechter Jacques Poppe achter de schermen een onderzoek voert tegen zeker vijf leden van de Gentse flikken.

Een van hen is Guy V., een ervaren rot in drugsdossiers. Volgens het onderzoek zou de speurder ontoelaatbare banden hebben gehad met het drugsmilieu. In het vertrouwelijke dossier tegen de politie zitten naar verluidt foto's waarop Guy V. te zien is op een festival in het buitenland, in het gezelschap van enkele bekende onderwereldfiguren. De speurder zou onder invloed zijn geweest van MDMA, het werkzame bestanddeel van XTC. Aanvankelijk ontkende rechercheur Guy V. in alle talen. Maar een haaranalyse wees intussen uit dat de politieman wel degelijk drugs gebruikte.

Crimineel milieu

Guy V. moest daardoor gedwongen het drugsteam verlaten. Hij werkt momenteel op de wijkwerking van de Gentse politie. De aantijgingen: drugsgebruik en te vriendschappelijke relaties met bekenden uit het criminele milieu.

De politieman zou ook drugsvrienden hebben getipt over sommige politieonderzoeken. Ook tegen zijn collega Geert V. loopt intussen een onderzoek.

Alles begon in september vorig jaar met de aanhouding van politieman David C. De jonge rechercheur belandde samen met twee makkers - geen agenten, wel drugsgebruikers - in de cel. Hij zat twee nachten vast. De politieman zou in beslag genomen drugs van zijn vrienden weer op de zwarte markt hebben gebracht.

Ook Bart C., van het speciale interventieteam COPS, zou zelf drugs hebben genomen. De man poseert onder andere op foto's in een discotheek in Knokke met een bekende drugsdealer, die vorige week nog een werkstraf van 210 uur en 6.600 euro boete kreeg voor drugsfeiten, heling en verboden wapenbezit. De opengesperde pupillen van politieman Bart C. op die foto spelen niet echt in zijn voordeel.

Een vijfde geviseerde politieman is Peter D. van de dienst Mensenhandel. Welke bewijslast er tegen hem is, is onduidelijk.

De politie in Gent neemt de zaak alvast ernstig. Korpschef Filip Rasschaert richtte meteen na de arrestatie van David C. een speciale onderzoekscel op binnen de dienst Intern Toezicht. Een van de betrokkenen werd ook geschorst, de anderen zijn overgeplaatst naar andere diensten. Vermoedelijk wacht de korpschef af wat het parket met het dossier wil doen voor hij mogelijk verdere stappen onderneemt.

Deontologische code

Het werk van onderzoeksrechter Jacques Poppe zou ondertussen in een eindfase zitten en binnenkort overgemaakt worden aan het parket van Gent. Dat moet dan beslissen of het de politieleden wil vervolgen. Voorlopig laat het parket niet in zijn kaarten kijken. Geen commentaar, klinkt het daar.

De federale politie beklemtoont - zonder zich uit te spreken over dit dossier - dat drugsgebruik een strafrechtelijk misdrijf is, ook voor politiemensen. Woordvoerder Tine Hollevoet: "Elk politielid is onderworpen aan de deontologische code, die onder andere zegt dat politiemensen niet onder invloed mogen zijn van drugs. Dat geldt ook in hun privé. Schending daarvan kan leiden tot een tuchtonderzoek. De betrokkene kan in dat geval worden geschorst en in het slechtste geval zelfs ontslagen worden na het onderzoek."

Voor alle duidelijkheid: de vijf betrokken politiemannen komen in geen enkele aflevering van De recherche in beeld.