Direct naar artikelinhoud

Heldenbergh gaat Schoenaerts achterna

Ze staken allebei een Oscar-nominatie op zak, gevolgd door een César en een supersterstatus in Frankrijk. Nu ook Johan Heldenbergh in zijn eerste Amerikaanse film mag schitteren naast een Hollywood-actrice, stapt hij al helemaal in Matthias Schoenaerts' voetsporen.

Heldenbergh krijgt een rol in The Zookeeper's Wife, een nazidrama dat gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Diane Ackerman, waarin het waargebeurde verhaal van Dr. Jan Żabiński, directeur van de dierentuin van Warschau, en zijn vrouw Antonina wordt verteld. Tijdens de Duitse bezetting van Polen redden zij driehonderd joden uit het getto van Warschau door hen illegaal onderdak te bieden.

Volgens de Amerikaanse filmwebsites The Hollywood Reporter en Indie Wire zal Heldenbergh de rol van zoodirecteur Jan Żabiński vertolken. De rol van zijn eega Antonina wordt vertolkt door de bloedmooie en hypergetalenteerde Amerikaanse actrice Jessica Chastain (38), die met The Help en Zero Dark Thirty twee Oscar-nominaties ontving. De Duitse Hollywood-acteur Daniel Brühl, bekend van Good Bye, Lenin! en Rush kruipt in de huid van 'slechterik' en Duits zoöloog Lutz Heck. Dat het geen kleinschalig project wordt, mag blijken uit de wereldwijde release.

Kan Heldenbergh de nieuwe Schoenaerts worden? "In principe kan alles", vindt regisseur Jan Verheyen. "Qua fysiek zal hij niet in dezelfde competitie zitten als Matthias, maar een goed voorbeeld van een Europees acteur die allesbehalve die typische Brad Pitt-look heeft en de afgelopen tien jaar in heel wat grote Hollywood-producties heeft gespeeld is de Zweed Stellan Skarsgård. Alles is mogelijk als de juiste mens op de juiste plaats de juiste rol heeft. En vaak kan één rol volstaan om gelanceerd te zijn en in de Hollywood-fichenbak te belanden.

"Ik schat Johan hoog in. Hij is een hele goede, gedreven, gepassioneerde mens en acteur. De vraag die Johan zich in eerste instantie moet stellen, is of hij deze kans volop grijpt en er eventueel voor wil verhuizen. In tegenstelling tot Schoenaerts is hij een man met een gezin, wat het niet makkelijk maakt."