Direct naar artikelinhoud

Nibali toont berouw, maar 'iedereen hangt aan auto'

Excuses wil hij wel maken, maar met zijn uitsluiting uit de Vuelta kan Vincenzo Nibali (30) zich niet verzoenen. 'Na een crash zijn er veel episodes als deze in het wielrennen', zegt de kopman van Astana.

Het was al voorbij middernacht toen Vincenzo Nibali zich verontschuldigde voor het incident dat hem zondag uit de Vuelta knikkerde. Niet dat Nibali er veel graten in zag, dat hij zich aan de deurklink van de Astana-volgwagen liet voorttrekken. "Ik zal niet de eerste renner zijn die het doet en zeker niet de laatste", schreef hij in een omstandige verdediging op zijn Facebook-pagina.

De beelden gingen zondagavond viraal, hoe de blauwe auto van Astana-ploegleider Alexander Sheffer naar voor schoot om Nibali in een duizelingwekkende vaart tot bij de koplopers van de race te brengen. Nibali was achterop-geraakt na een val en was wanhopig om het tijdverlies. "Mijn fiets was kapot, er was paniek en chaos in de groep. Tegen de tijd dat ik een nieuwe fiets had, was ik 1:20 kwijt. Ik begon alleen aan de achtervolging, zonder drinkwater."

Dat was het moment waar ploegleider Sheffer zijn rol in het verhaal opeiste. In een verklaring van zijn Astana-ploeg gaat het zo: "Nibali vroeg om een drinkbus. Een televisie-camera uit de helikopter filmde hoe sportdirecteur Sheffer hem meer dan vijf seconden meetrok. Het was nog 20 kilometer tot de finish, pas 10 kilometer voor de streep raakte Nibali weer in het peloton."

Schade aan het wielrennen

Meer dan vijf seconden volgens Astana, 150 meter volgens de berekeningen van Nibali. Hoelang Nibali precies aan de auto heeft gehangen is niet duidelijk. Na vijf seconden zoomde de camera uit. Het kwaad was toen al geschied. Juryvoorzitter Balcic en organisator Guillén spraken over imagoschade voor het wielrennen. Ook Astana geeft tot dat de tv beelden schadelijk zijn voor het professionele wielrennen.

De excuses van Nibali berokkenen het wielrennen zo mogelijk nog meer schade. Iedereen doet het namelijk, volgens Nibali, die niet snapt waarom uitgerekend hij zo'n zware straf krijgt: "Iedereen gooit nu met modder naar mij. Niemand heeft het over de achttien renners die van de valpartij gebruikmaakten om weg te rijden. In het wielrennen wacht niemand op je.

" Ik dacht dat ik een boete zou krijgen en een tijdstraf die me kansloos zou maken voor het klassement. Een straf van tien minuten zou ik aanvaard hebben."

Ook exit Cancellara

Naast Nibali verlieten vandaag nog een aantal renners de Vuelta. De belangrijkste onder hen was Fabian Cancellara. De Zwitser begon aan de Ronde van Spanje met maag- en darmklachten. Vorige maand verdween hij ook al na drie dagen uit de Tour. Voorts stapten de Duitser Marcus Burghardt en de Italiaan Paolo Tiralongo uit de Vuelta.