Direct naar artikelinhoud

Courtois beslissend met penaltysave

Hij balde de vuist. Een oerkreet volgde. Af en toe verliest Thibaut Courtois zijn cool. Als hij een penalty stopt bijvoorbeeld, zoals op West Bromwich.

De nationale nummer één heeft dit seizoen iets met penalty's. In de voorbereiding pakte hij er een handvol - in de obligate reeksen op de International Champions Cup in de Verenigde Staten - en hij zette er tegen PSG ook één als een volleerde spits om. Op de openingsspeeldag veroorzaakte hij er eentje, met een schorsing van één speeldag tot gevolg.

Gisteren maakte hij die fout ruimschoots goed. Morrison mocht vanop de stip aanleggen na een domme fout van Matic. Courtois koos de rechterhoek, maar de West Brom-speler mikte de bal in het centrum op de lange benen van onze landgenoot. Hij veerde recht, kreeg een duw van Azpilicueta en schreeuwde het dan uit. Goed voor het vertrouwen na de mindere opener.

Het was de vijfde die hij in zijn profloopbaan stopte. Hans Cornelis, Ivan Perisic, Jonathan Viera en Lionel Messi vonden hem al eens op zijn weg, nu staat ook James Morrison in het rijtje slachtoffers. Zijn stats staan nu op vijf op eenentwintig.

Het was een sleutelmoment, op het kwartier. Na een 1 op 6 in de eerste twee wedstrijden telde voor Chelsea maar één zaak: de zege. Courtois legde met die belangrijke redding de basis, nieuwkomer Pedro deed de rest.

Pedro als matchwinnaar

De van Barcelona overgekomen winger bewees meteen zijn waarde. Een-tweetje met Hazard, en dan via het been van Olsson in zijn eerste wedstrijd scoren. Diego Costa en Azpilicueta zetten Chelsea nog voor rust in een zetel, ondanks een tegentreffer van Morrison.

Toch werkte Chelsea zich na rust nog in nesten. Courtois wist niet goed hoe hij de snelheid van een verticale dieptebal moest inschatten, besloot te blijven staan en voor een een-tegen-een te gaan. Terry ging aan Rondon hangen en kreeg rood. Morrison maakte het nog spannend, maar uiteindelijk pakten 'The Blues' alsnog zwoegend de winst.